Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

05.07
2013
Nova amenaça per lo Riu Ebre!

Un dels passos que ha de fer el govern espanyol per complir amb la Directiva Marc de l’Aigua (DMA), és presentar els plans de conques a la Unió Europea (UE). L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja va fer els deures l’any 2009, però el Ministeri de Medi Ambient fins a dia d’ahir no contemplava l’aprovació del Plan Hidrológico del Ebro. Una aprovació que s’ha fet sense consens, quan un dels punts principals de la DMA és el consens de totes les parts en la presa de decisions.

Clarament, un dels exemples de les males praxis que utilitza la casta política espanyola és que a finals de la dècada dels 90 i començament del segle XXI va intentar aprovar un Plan Hidrológico Nacional (PHN) molt lluny de la filosofia de la DMA, el marc en política de l’aigua dels països de la UE.

L’aprovació d’ahir no va ser de consens pel punt més calent, el valor del cabal mínim ecològic. La Generalitat, juntament amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, fa mesos que proposen un cabal consensuat amb la comunitat científica, però la Confederación Hidrológica del Ebro (CHE) proposa un valor molt més a la baixa i sense el recolzament de la comunitat científica. Aquesta discrepància de valors obre la porta a realitzar un transvasament que suposaria la mort del Delta.

El Govern de l’Estat Espanyol no entén l’aigua com els europeus o com els catalans. Per ells és un simple recurs, movible per complir necessitats en qualsevol punt de la geografia sense atendre a valors ambientals ni ètics. L’aigua, per ells, és un negoci, un simple element per especular i no el futur dels joves ebrencs que volen viure a i de la seva terra.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana apostem per la Nova Cultura de l’Aigua, defensada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, per l’Agència Catalana de l’Aigua i que sorgeix de la Directiva Marc de l’Aigua. L’aigua és i ha de ser un bé pels humans, però l’aigua també és un ens ecològic i cal complir amb els cabals mínims, des de la base de la participació de les parts implicades i cercant sempre el consens en les decisions.

Aquesta és la política d’aigua que defensem des de les JERC: participació i consens. Per desgràcia, en ple 2013 i a dos anys d’acabar-se el termini per complir els objectius proposats per la DMA, l’Estat Espanyol encara no l’entén. Nosaltres estem preparats per negociar l’Ebre com a riu transfronterer amb els valors de la DMA, perquè Lo Riu és Vida i el Delta s’ha de salvar. I més, quan justament fa sis setmanes que celebràvem que el Delta era nomenat Reserva Mundial de la Biosfera per la UNESCO.

Lo riu és vida, no al transvasament!

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/343323

Comparteix: