Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

11.01
2008
Les JERC reiteren la seva oposició a la MAT i anuncien mobilitzacions

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, JERC, reiteren la seva oposició a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) després de conèixer les recomanacions de l’intermediari de la Unió Europea, Mario Monti, on proposava el soterrament parcial de la línia i dotar de compensacions els afectats.

Les JERC denuncien públicament els acords assolits en la cimera hispanofrancesa celebrada a París i refusen les propostes de Monti perquè no solucionen l’arrel del problema. Els independentistes consideren molt greu la falta de transparència i la nul·la voluntat de diàleg dels governs espanyol i francès amb la ciutadania i el Govern de la Generalitat, raó per la qual el jovent independentista hi veu la necessitat imperant de l’executiu espanyol de tancar el traçat sense que la ciutadania se’n faci ressò per no patir una davallada electoral a la demarcació de Girona a les properes eleccions a les Corts espanyoles. En aquesta línia, les JERC consideren hipòcrita i tàctic canviar el lloc de la cimera d’aquesta setmana de Girona a París per amagar-se de les protestes socials contràries a la línia.

En relació a la proposta de Mario Monti de soterrar petits trams de la MAT al seu pas per entorns ecològicament remarcables, consideren que no soluciona el gran impacte ambiental que causarà en el territori i en la població afectada.

Pels independentistes, no hi ha arguments que justifiquin la construcció de la línia al nostre país i denuncien que es fonamenta en un model energètic obsolet que atempta contra els principis del Protocol de Kyoto. Les JERC afirmen que el futur energètic dels Països Catalans s’ha de basar en la reducció del consum energètic, l’ús d’energies renovables sostenibles i l’autosuficiència energètica. La MAT no compleix aquests requisits i promociona un augment del consum energètic i de la dependència energètica exterior.

Davant d’aquests plantejaments, les JERC demanen als executius espanyol i francès la retirada del projecte de la MAT perquè s’ha fet d’amagat a la ciutadania, perquè converteix els Països Catalans en una autopista energètica entre Europa i el nord d’Àfrica, perquè fragmenta i destrueix el territori i perquè no aposta per un bon model energètic.

Les JERC proposen al Govern espanyol invertir els diners del cost de la MAT en infraestructures realment necessàries, com la millora de la xarxa elèctrica interna de les comarques gironines, la connexió del TGV entre València, Barcelona i Perpinyà, la millora del tren de rodalies de Barcelona i l’eliminació de tots els peatges dels Països Catalans. Els independentistes es mobilitzaran contra la construcció de la línia.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/339623

Comparteix: