Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

23.09
2011
Les JERC rebutgem la renovació d'Ascó i exigim el tancament de les centrals nuclears

Denunciem que aquesta decisió rau exclusivament en els interessos de les grans empreses energètiques i reivindiquem la substitució de l’energia nuclear per altres fonts d’energia, les renovables, plenament operatives i segures


El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç ha anunciat un allargament de 10 anys de la llicència d'explotació de la central nuclear d’Ascó (I i II), la qual finalitzava el proper 1 d’octubre. L'Informe preliminar sobre els tests de resistència que el Consell de la Seguretat Nuclear va fer públic el passat 15 de setembre demostra que les instal•lacions no compleixen amb la major part dels requisits exigits. Els resultats definitius seran publicats en un informe que emetrà el CSN el mes de desembre.

Les JERC rebutgem aquesta decisió considerant que s’ometen les precaucions establertes a causa de la catàstrofe de Fukushima. Així mateix, creiem que els més de 100 problemes que hi ha hagut els últims 4 anys a la central -com per exemple la greu fuita radioactiva del passat novembre de 2007-, són suficients perquè l'Estat prengui consciència del perill a què està sotmesa la població i el territori.

Per altra banda, denunciem que un gran pes d'aquesta decisió rau exclusivament en els interessos de les grans empreses energètiques -Ascó I està gestionat per Endesa i Ascó II per Endesa i Iberdrola - amb la intenció d'obtenir el màxim benefici d’unes infraestructures que ja són molt antigues i insegures.
Amb això, el PSOE incompleix, una vegada més, la seva promesa d’elaborar un pla de tancament de les centrals nuclears i se supedita als poders econòmics obviant totalment l’opinió de la majoria de la societat, que és contrària a l’energia nuclear.

Des de les JERC manifestem que cal substituir definitivament l’energia nuclear per altres fonts d’energia, les renovables, plenament operatives i segures ja que, amb els accidents dels últims mesos en diverses centrals nuclears del món, s’ha observat per enèsima vegada que no existeix energia nuclear segura i que la relació risc/benefici acaba perjudicant a la població.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/341423

Comparteix: