Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

18.02
2008
Les JERC reafirmen el seu NO a la MAT

El passat dissabte 16 de febrer, la sectorial de Medi Ambient de les JERC va organitzar un trobada i xerrada amb els memebres de la Plataforma NO a la MAT, a la rectoria de Vilanna a Bescanó, que va servir per unir llaços de lluita i reafirmar la posició de les JERC en contra de la MAT.

Des de l’any 2005 (amb una resolució del Consell Nacional) les JERC s’oposen a la MAT, i seguiran fent-ho recolzant les iniciatives dels grups que lideren l' oposició a la línia.

Els motius de l’oposició són múltiples. Per començar, el model energètic que hi ha darrera de la MAT no és el model que desitgen pels Països Catalans. Entenen que el futur energètic dels Països Catalans ha d’anar cap a la reducció del consum energètic, la substitució de les fonts no renovables per renovables sostenibles i la autosuficiència energètica. La MAT va en contra de les tres passes a seguir plantejades: promociona un augment del consum, tot augmentant l’oferta; significa una entrada directa d’energia nuclear francesa a la xarxa del Principat; i significa augmentar la dependència energètica exterior.

En segon lloc, és una infraestructura imposada pels Estats espanyol i francès. El govern espanyol, actualment en mans del PSOE, és el responsable últim de decidir no tan sols per on i com passa la MAT, sinó si es fa o no es fa el projecte. Les JERC, conscients d’aquest fet reiterem la nostra oposició a la línia, no obstant, veiem en el dret a decidir la única via per poder aturar el projecte. Sense Estat propi no podem decidir sobre aquesta infraestructura, és aquest doncs, un nou motiu per exigir la Independència.

En tercer lloc, entenem que les comarques gironines necessiten que es prioritzi l’actualització i manteniment de la xarxa elèctrica secundària, i no pas la construcció d’una autopista energètica. De fet, el pas de la MAT i el seu efecte crida sobre el consum energètic pot dur encara més problemes a aquesta xarxa secundària, deteriorada i obsoleta, pel fet de no poder suportar l’increment d’electricitat a transportar.

En quart lloc, i lligat amb la millora de la xarxa secundària gironina. Les JERC apostem per la redistribució de les fonts de producció energètica arreu del territori per tal d’apropar-les als llocs de consum. D’aquesta manera, no només s’eviten pèrdues durant el transport sinó que els impactes de la producció elèctrica es reparteixen entre tots els ciutadans, de manera que si els consumidors són conscients dels inconvenients de la producció elèctrica són també més proclius a reduir el seu consum.

Finalment, les JERC denunciem de nou la manera matussera i obscura de projectar les infraestructures per part dels governs espanyol i francès. Encomanar les infraestructures per trams curts enlloc de tota la obra sencera porta intrínsec que les Avaluacions d’Impacte Ambiental minimitzen l’impacte real de la obra, al mateix temps que, en el cas de la MAT, políticament serveix per poder ocultar el veritable perquè de la infraestructura.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/340023

Comparteix: