Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

01.10
2013
Les JERC exigim l’aturada total del projecte Castor i donem ple suport a la Plataforma pel Sénia

Des les Joventuts d'Esuqerra Republicana volem mostrar el nostre suport a la Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia per la seua lluita sorda i constant que ha aconseguit que el Ministerio de Industria, Energía y Turismo haja hagut de paralitzar els treballs d’injecció de gas del projecte Castor, que han començat a produir moviments sísmics a la zona del Baix Maestrat i el Montsià, que en els darrers dies s’han anat incrementant, fins arribar als més de 100 terratrèmols que ja han tingut lloc, entre els quals un de 4,2 en l’escala de Richter.

Aquestos moviments sísmics i la paralització del projecte posen de relleu la deficient tasca realitzada en la fase d’estudi del projecte per tal de preveure les conseqüències dels treballs, amb la realització d’estudis incomplets i realitzats per la mateixa empresa que portava a terme el projecte, sense cap supervisió ni del Ministeri, ni del Instituto Geológico. Una falta de supervisió que ara mateix està suposant la por de molts veïns de les comarques afectades pel que passarà ara que ja han començat els treballs i s’ha afectat a la falla geològica existent.

Les JERC, com moltes altres organitzacions del territori, ja vam posar de relleu quan es realitzaven els primers estudis que aquest projecte comportava un greu risc ecològic, per la possibilitat de la contaminació mediambiental que suposa l’extracció del gas, a més de ser un projecte de dubtosa rendibilitat econòmica. A aquestos arguments ara s’afegeix que també pot ser perillós per a l’estabilitat geològica del territori.

Des de les JERC reclamem que aquest projecte quede paralitzat fins que no s’haja realitzat un estudi rigorós i independent dels riscos sismològics que comporta aquest projecte, així com una revisió de la seguretat de les instal·lacions per tal d’assegurar a tota la població de les comarques del nord del País Valencià i de les Terres de l’Ebre que els treballs del projecte Castor no representen un risc.

També reclamem responsabilitats a qui va permetre que aquest projecte es posara en marxa sense tindre estudis sobre els riscos sismològics dels treballs, tal i com queda palès pel fet que la declaració d’impacte ambiental no comptara amb un apartat al respecte. De la mateixa manera, no podem tolerar que els ajuntaments de la zona dimitisquen de les seues funcions de defensar el benestar dels seus ciutadans i no reaccionen davant d’uns riscos tan evidents com els que estem observant.

Des de les JERC sempre hem defensat un model econòmic sostenible i respectuós amb el medi ambient, la qual cosa resulta difícilment compatible amb un projecte que posa en risc l’estabilitat geològica de nombroses poblacions i per l’aposta del gas natural com a font d’energia, per la qual cosa reclamem un estudi de les alternatives que es poden portar a terme, en el cas que els informes determinen risc sísmic del projecte, així com una aposta decidida per part dels poders públics per les energies renovables i de lliure captació, per tal de fer un país més net i segur per totes les persones que hi viuen.

Manifestació contra el projecte Castor Manifestació contra el projecte Castor Manifestació contra el projecte Castor Manifestació contra el projecte Castor
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/343423

Comparteix: