Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE LES DONES

30.06
2016
Un mateix producte, un mateix preu!

La Taxa Rosa és la diferència de preu que paguem les dones per a determinats productes. Malgrat ser un concepte encara poc conegut, segons alguns estudis realitzats, les empreses generen productes destinats al públic femení, idèntics als masculins però amb etiquetatge diferent, que en definitiva tenen un cost més elevat. D’aquesta manera, encara que no siguin millors qualitativament, pot arribar a pagar-se un preu entre el 20% i el 50% superior.

Alguns exemples de productes o serveis on aquest “impost ocult” discriminatori per les dones és present són en el cost de perruqueries, en cremes, en maquinetes d’afeitar, en sabons o, fins i tot, ja en joguines per als infants.

En el context actual on la bretxa salarial és encara present, les dones, tot i cobrar menys que els homes per a fer la mateixa feina (fins a un 25% inferior segons l’informe de Desenvolupament Humà 2015 de l’ONU), patim una precarització del mercat laboral. És una arma de doble fil que fa pagar a aquell col·lectiu discriminat un major preu. Irònicament, moltes investigacions demostren que només una minoria és la que té com a preferit el color rosa. Ara bé, va descobrir-se que si es destinava aquest color als productes per a dones s’augmentaven les ventes i s’obtenia un sobrepreu. Tot i ser només el 40% del total de la força laboral, les dones som el 70% de la força de consum a nivell mundial.

És important diferenciar el concepte de Taxa Rosa amb el tipus d’IVA aplicat a productes d’higiene íntima femenina. Actualment, aquests productes no són considerats productes de primera necessitat ja que no tenen una reducció en l’aplicació de l’IVA. Des d’Esquerra Republicana hem portat aquesta reivindicació històrica de les dones al Congrés dels Diputats. En la PNL es demana que les copes menstruals, les compreses, tampons, salva-eslips, així com també bolquers per infants i adults, siguin considerats com a productes de primera necessitat i dexin de ser considerats de luxe. Fins ara, una Directiva Europea impedia aplicar l’IVA reduït però la Comissió Europea ja ha obert la porta a reformar l’IVA i permetre que siguin els Estats aquells aparells que puguin aplicar la taxa que considerin oportuna. Des del Grup Parlamentari a Madrid s’ha proposat, doncs, defensar davant la Comissió Europea la capacitat dels Estats per establir tipus d'interès reduït o superreduït d'IVA en els productes de primera necessitat i reconèixer, quant la UE ho permeti, la rebaixa al 4% de l'IVA en aquests productes.

A nivell europeu des d’Esquerra Republicana també hem fet una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre quines seran les mesures que adoptarà per regular el gravamen d'aquests productes, que en altres estats son lliures d'impostos, i si prendrà alguna mesura específica per assegurar que tots els estats membres l'apliquin de manera justa i equiparable a altres productes de primera necessitat.

Per això, des de les Joventuts d’Esquerra Republicana reclamem pagar un mateix preu per un mateix producte!

Què és la taxa rosa? Què és la taxa rosa?
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/358452

Comparteix: