Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE LES DONES

07.11
2007
Rosalind Franklin

Rosalind Franklin

(Londres, 1920-1958)

La Dra. Franklin fou una de les científiques més brillants del segle XX i, alhora, el rau-rau que mossega la consciència de molts científics.

Nascuda en una família benestant, es decidí a fer una cosa no tant comuna per una dona de l’època: fer estudis de física i química a Cambridge i iniciar una carrera científica com a cristal·lògrafa. I no una carrera qualsevol. En la seva curta vida, la Rosalind Franklin feu un munt de contribucions essencials per al món de la ciència. Però n’hi ha una que destaca per sobre de les altres: les seves belles fotografies de la difracció de raigs X sobre les fibres de DNA ajudaren a Watson i Crick a crear el seu model de l’estructura de l’àcid desoxiribonucleic.

La controvèrsia acompanya la descoberta des de que es va saber que en Watson veié els resultats encara no publicats de la Franklin sense el coneixement d’ella. I encara més quan Watson, Crick i Wilkins –col·lega de Franklin i qui “robà” els resultats- guanyaren el premi Nobel. La prematura mort de la Rosalind Franklin li impedia ser nominada per al premi, així que mai sabrem si s’hagués reconegut la seva tasca al costat dels tres homes.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/360233

Comparteix: