Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE LES DONES

21.02
2014
Igualtat salarial entre homes i dones, un objectiu més per al nou país

Aquest 22 de febrer se celebra el dia per a la igualtat salarial entre homes i dones. Malgrat l’Estatut dels Treballadors, així com altres textos normatius, reconeixen el dret a la igualtat de les retribucions econòmiques entre homes i dones per a una mateixa feina, aquesta igualtat legal, com en molts altres àmbits, no és ni real ni efectiva.

Per aquest motiu se celebra arreu d’Europa l’EqualPay Day, que pretén visualitzar l’escletxa salarial de gènere o genderpay gap que actualment se situa al voltant del 17% (mitjana europea), és a dir, que les dones cobrem un 17% menys per a fer la mateixa feina i treballar les mateixes hores que un home.

Per dir-ho d’una altre manera, una dona ha de treballar 418 dies per igualar el salari d’un home en un any. És per aquests 53 dies extra que hauríem de treballar que el Parlament Europeu va establir el 22 de febrer com el dia de la igualtat salarial.

Tant a la resta d'Europa com als Països Catalans, no només les desigualtats en els salaris fan que les dones patim un risc més elevat de viure situacions de pobresa i exclusió social. Cal sumar-hi també,en context de crisi, unes taxes d'atur més elevades que les masculines, com pels salaris més baixos i per un percentatge de treball a temps parcial més elevat. En resum, les dones som les més afectades per les conseqüències negatives de la crisi. Si a aquest factor hi sumem les altes taxes d'atur juvenil - de més d'un cinquanta per cent als Països Catalans- la situació és doblement preocupant per a les dones joves i el seu -nostre- futur.

Si bé les desigualtats entre homes i dones són un fet arreu d’Europa, amb la construcció d’un nou país que ja hem començat a imaginar a l’espera del referèndum del proper 9 de novembre, tenim l’oportunitat de reduir aquestes desigualtats salarials adoptar mesures per avançar cap a una igualtat real i efectiva entre homes i dones no només en el mercat de treball sinó també en la resta d’àmbits de la nostra vida quotidiana.

L’objectiu final? Deixar de celebrar l’EqualPay Day i gaudir d’uns salaris justos i equitatius. Que ens paguin per la nostra feina i no per la roba interior que portem posada.

Helena Castellà Duran  

Helena Castellà Helena Castellà
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/319545

Comparteix: