Segueix-nos:

Actualment encara està ben interioritzada la creença que les dones s’han de fer les dures per no semblar massa fàcils i simples. Per això, quan un home intenta flirtejar amb elles s’espera que, primer, la dona digui que no uns quants cops. Això significa que, de forma indirecta, està animant l’home a seguir-ho intentant o, fins i tot, a convidar-la a alguna copa perquè ella vegi que el seu interès és gran i, al final, acabi accedint.

Situacions com aquesta porten implícits diferents estereotips provinents de la cultura patriarcal i del model de relació tradicional que aquesta estableix: homes que conquisten dones submises que, primer, ho posaran difícil però acabaran claudicant. Les dones tenim llibertat a dir no, i NO sempre és NO: ATUREM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!

Comparteix: Seguir llegint...

En molts locals d’oci nocturn s’utilitza com a reclam l’entrada gratuïta per a les dones mentre que els homes han de pagar. 

Aquest “privilegi” no és més que una mostra de la creença de dones com a objecte d’atracció i desig i com un producte més a la venda. Aquestes actituds i idees no fan més que perpetuar el masclisme i no faciliten, en cap cas, la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista de qualsevol tipus. Les dones no som un producte, en cap moment ni en cap espai: NEGUEM-NOS-HI, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, 1 de novembre, l’Assemblea Nacional de les Dones de les JERC iniciem una campanya en motiu de Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra cada 25 de novembre. Amb aquesta volem denunciar la xacra que qualsevol tipus de violència masclista suposa per a la nostra societat. Entenem que segueix sent un tema pendent de resoldre i que està molt lluny de desaparèixer.

Per això, des d’avui i diàriament, una sèrie de publicacions pretenen visibilitzar tot allò que és masclisme – i la violència que se’n deriva –; de què cal parlar i denunciar, desmitificar i desmentir certs comportament enquistats en la nostra societat reproduits a diari. La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans fonamentals de les dones que impossibilita el desenvolupament econòmic, polític, social i cultural de les persones i les societats. És especialment preocupant l’augment que aquests tipus de violències masclistes, que es reprodueixen entre les persones més joves, així com la falta de consciència de ser-ne víctimes…

Comparteix: Seguir llegint...

La cultura patriarcal i les creences més conservadores sobre els rols tradicions de gènere també tenen a veure amb la tendència a culpar les dones de la violència que han viscut per part dels homes. 

Per això, molts cops s’afirma que una dona és violada perquè així ho ha provocat ella mateixa amb la seva manera de vestir, flirtejant constantment amb els homes o perquè anava massa beguda com per saber què feia. Entre el 10 i el 15 % dels nois joves creuen que la víctima és culpable de la situació de violència i violació. Però els únics causants d’una violació són els propis violadors: RECORDEM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!".

Comparteix: Seguir llegint...

Des de les JERC celebrem que, a proposta d’ERC, s’hagi aprovat la Proposició No de Llei que reclamava la rebaixa de l’IVA dels productes d’higiene femenins (compreses, tampons, copes menstruals, etc) i els bolquers d’infants i de gent gran. 

Avui en dia, els primers tributen a un 10% i els bolquers a un 21%. Considerem que és un escàndol que l’estat espanyol encara consideri aquests productes com a productes que no són de primera necessitat i per tant, que no se li apliqui un impost superreduit (4%). A molts estats també s’han iniciat campanyes per tal de reduir-lo o eliminar-lo. I avui, gràcies a la iniciativa del republicans independentistes, l’estat espanyol té la oportunitat de sumar-se a altres països que ja ho han aconseguit. No tolerarem cap discriminació envers les dones i gravar els productes d’higiene femenina suposa gravar…

Comparteix: Seguir llegint...

El passat dijous 6 d’octubre el Tribunal Constitucional va desestimar el recurs de la Generalitat sobre la Llei d’Igualtat Efectiva entre Dones i Homes, de manera que es manté la seva suspensió.

Els articles suspesos des del passat mes de maig giraven al voltant de la igualtat de gènere en el món laboral i de prevenir l’assetjament sexual – els articles 33, el 36, el 39, el 40 i el 44. I els motius que dóna el TC són que la Generalitat no té les competències per regular aquests temes de gènere perquè recauen sobre la potestat de l’Estat espanyol. Des de les JERC lamentem novament aquesta prohibició que no respon a cap criteri més enllà de les imposicions a les quals ens tenen acostumats contínuament el Tribunal Constitucional i el Partit…

Comparteix: Seguir llegint...

Les Joventuts d'Esquerra Republicana fem una crida a participar en els actes del Dia Internacional per a la Despenalització de l’Avortament, el proper dimecres 28 de setembre, per defensar els nostres drets sexuals i reproductius. A Barcelona, la manifestació prevista comença a les 19h a Canaletes i serà fins a la Plaça Sant Jaume.

Actualment encara estem lluny d’aconseguir que l’avortament sigui un dret bàsic de qualsevol dona; ja que l’OMS calcula que, cada any, es produeixen uns 22 milions d’avortaments perillosos a tot el món que acaben provocant al voltant d’unes 45000 morts. Els objectius principals de la campanya International Campaign for Women’s Right to Safe Abortion (http://www.safeabortionwomensright.org/)    iniciada per aconseguir despenalitzar l’avortament, i a la qual les JERC ens hi hem adherit donant total suport, són: Construir una campanya internacional per promoure i defensar l'accés universal a l'avortament segur i legal, com a qüestió de salut i drets humans de les dones.…

Comparteix: Seguir llegint...

Nous casos de violència masclista i d’agressions cap a les dones que demostren que encara estem ben lluny d’eliminar aquesta xacra social. En només uns dies hem de parlar de tres casos que mostren com la nostra societat masclista no desperta i no s’adona de la magnitud d’aquesta situació, d’aquest problema que es perpetua i augmenta la seva gravetat. 

Ahir, 15 de setembre, una dona moria apunyalada a mans de la seva parella a Esplugues de Llobregat. Els mossos van trobar la dona morta amb ferides d’arma blanca i l’home al costat que, suposadament, després d’assassinar-la , s’hauria intentat suïcidar; ara es troba detingut per declarar en les pròximes hores. Tots aquests fets van ser presenciats per la filla de la dona, de només 4 anys. El mateix dia, la regidora de la CUP per Barcelona, Maria Rovira, feia públic que havia estat víctima d’una agressió sexual mentre tornava cap a casa seva, al barri de Gràcia de Barcelona.…

Comparteix: Seguir llegint...

El passat dimecres 20 de juliol, Josep Ramon Correal, director del Diari de Tarragona, escrivia un article arran de la campanya que l’Ajuntament de Tarragona ha engegat per defensar un oci nocturn respectuós amb les dones. Una campanya titulada “Només el sí és sí” i que, segons Correal, “posa en perill el futur de la raça humana”, ja que per al director del Diari de Tarragona, quan “una senyora diu que no, és que potser sí; si diu que potser sí, és que sí; i si diu que sí, no és una senyora”.

Des de les JERC lamentem profundament aquesta postura pròpia d’una actitud masclista i retrògrada. Quan una dona diu no significa només no; i, a més, cada dona té tot el dret a decidir el que vulgui quan vulgui, en qualsevol context. I això, mai “posarà en perill el futur de la raça humana”, sinó que es tracta d’un dret bàsic en una societat lliure on les dones es puguin sentir respectades. En l’article, a més, Correal, afirma que “En l’amor, com en el màrqueting, la venda comença quan et diuen no. Sempre amb senyoriu. Això sí.” Dir no o sí…

Comparteix: Seguir llegint...

La Taxa Rosa és la diferència de preu que paguem les dones per a determinats productes. Malgrat ser un concepte encara poc conegut, segons alguns estudis realitzats, les empreses generen productes destinats al públic femení, idèntics als masculins però amb etiquetatge diferent, que en definitiva tenen un cost més elevat. D’aquesta manera, encara que no siguin millors qualitativament, pot arribar a pagar-se un preu entre el 20% i el 50% superior.

Alguns exemples de productes o serveis on aquest “impost ocult” discriminatori per les dones és present són en el cost de perruqueries, en cremes, en maquinetes d’afeitar, en sabons o, fins i tot, ja en joguines per als infants. En el context actual on la bretxa salarial és encara present, les dones, tot i cobrar menys que els homes per a fer la mateixa feina (fins a un 25% inferior segons l’informe de Desenvolupament Humà 2015 de l’ONU), patim una precarització del mercat laboral. És una arma de doble fil que fa pagar a aquell col·lectiu discriminat un major preu.…

Comparteix: Seguir llegint...