Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA INTERNACIONAL I COOPERACIÓ

20.01
2010
Les JERC visiten la regió de Cundinamarca i els projectes productius de Viotá

En el marc del projecte de cooperació al desenvolupament que les JERC estan portant a terme a Colòmbia, la delegació de la organització ha visitat diverses poblacions de Cundinamarca entre les quals es troba Viotá. Municipi on el Partit Comunista Colombià i les JUCO desenvolupen un projecte productiu al servei de trenta famílies desplaçades a causa del conflicte armat i de convivència permanent amb la cultura del terror que es arreu viu al país.

 

La delegació catalana va ser acompanyada per una representació del Comité Central de les JUCO. Encapçalada pel coordinador i supervisor del projecte productiu, E.J. Henao; la coordinadora de la comissió agrària i representant del Partit a la Via Campesina, Isabel Meza; i el responsable de finances Juan Pablo Montero.

 

En primer lloc, la delegació va visitar una petita producció de canya de sucre a partir de la qual s'elabora la panela, un dels principals sustents alimenticis de les classes populars del país. La panela s'ha vist profundament atacada per l'actuació de les multinacionals que s'estan apoderant dels mercats per tal d'especular amb aquesta matèria primera per a fer combustible. Aquest fet va en detriment de la gran majoria de colombians i colombianes que depenen de matèries com aquestes per tal d'assegurar-se un mínim nutricional, i evidentment afecta a la sobirania alimentària del país.

 

Seguidament, la delegació es va reunir amb camperols desplaçats beneficiaris dels projectes productius de les JUCO per tal de conèixer el funcionament de l'experiència comunitària i les seves vivències personals. L'objectiu d'aquest projecte és oferir acolliment i mitjans de d'autonomia a famílies que han hagut d'abandonar les seves llars a causa de la pressió dels grups violents que actuen al servei de l'aparell de l'estat i dels interesos dels EUA al país.

 

Les actuacions es concreten en la rehabilitació de llars i la generació d'una empresa cooperativa que gestiona diverses línies de treball que tenen a veure amb l'explotació agrícola de diversos territoris situats a les muntanyes de Viotà, especialment el foment de la ramaderia. Concretament, les JERC van visitar les instal·lacions de piscicultura d'interior i el conreu d'arbres fruiters. Les JUCO han plantejat l'acció metodològica per a la capacitació dels camperols, i gràcies a la formació i l'assessorament del Partit als beneficiaris poden gestionar integralment la petita cooperativa de subsistència.

 

Finalment, el i les joves han visitat una “Casa Comunista”, un espai de llibertat on la filosofia comunista emmana. Aquesta és una idea que va sorgir del col·lectiu de dones del Partit que es va presentar en el seu Congrés Nacional i és la primera experiència que es desenvolupa.

 

Les JERC agraïm la hospitalitat rebuda pels companyes i companyes de Viotà i celebrem que valors tant profundaments republicans com la fraternitat, la cooperació i la solidaritat siguin vigents en una societat marcada pel neoliberalisme.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/334523

Comparteix: