Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA INTERNACIONAL I COOPERACIÓ

18.12
2006
LES JERC PARTICIPEN A BOLÍVIA A LA CAMPANYA DEL MOVIMENTO AL SOCIALISMO

Una delegació de les JERC encapçalada per Sergi Giró, president del Consell Nacional, ha participat durant els últims dies a la campanya del Movimiento al Socialismo que encapçala Evo Morales de cara a les eleccions del 6 de desembre, on aquesta formació va guanyar clarament. Els militants independentistes han participat en els actes dels últims dies de campanya, dels que se'n pot destacar l’acte final de campanya celebrat el dijous 3 de desembre a El Alto, on van assistir centenars de milers de bolivians per donar suport a l'opció valenta liderada per Evo Morales. A més a més, les JERC han aprofitat la visita per intensificar les relacions de col·laboració que uneixen les dues organitzacions des de fa més de tres anys. S’han celebrat reunions amb la Vicepresidència de la República, amb els Comitès Estudiantils Universitaris, amb les Joventuts del MAS-IPSP (Movimiento al Socialismo- Instrumento para la Soberanía de los Pueblos) i amb diversos moviments socials com ara la Unió de Treballadors Socials i els Colonizadores (que advoca per un repartiment equitatiu de les terres fèrtils entre els agricultors). El dia de les eleccions la delegació catalana va acompanyar els coordinadors electorals del MAS al Departament de la Paz per seguir el correcte desenvolupament de les votacions, a més de participar posteriorment en la celebració pels resultats electorals.

El MAS-IPSP és una plataforma electoral conformada farà prop de 15 anys pels moviments socials del país, per proposar una alternativa unitària i d’esquerres als tradicionals governs de dreta que van dirigir Bolívia durant la segona meitat del segle XX, governs íntimament lligats als interessos corporatius de les minoritàries classes dominants, latifundistes i valedors que multinacionals estrangeres explotessin els recursos naturals del país sense cap benefici per a la seva població.

El diumenge 6 de desembre Evo Morales va ser reelegit president de Bolívia amb majoria absoluta, permetent així al MAS continuar amb les polítiques desenvolupades durant el seu primer mandat, on destaquen l’aprovació de la nova Constitució que introdueix, entre altres, el dret a l’autonomia dels seus Departaments, l’obligació de l’Estat a prestar nombroses ajudes i polítiques socials, el límit a l’acumulació de la propietat privada de la terra o el reconeixement de les desenes de nacions i llengües indígenes presents al país. Des que governa el MAS ha recuperat per a l'Estat bolivià el control dels nombrosos recursos naturals i d’hidrocarburs del país, ha inciat un ambiciós pla ambiental i ha instaurat abonaments d’ajuda per als sectors més desafavorits de la societat, com ara la infància, la gent gran o les dones embarassades.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/333723

Comparteix: