Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA INTERNACIONAL I COOPERACIÓ

04.08
2008
LES JERC ES REUNEIXEN AMB EL PRESIDENT DEL WALLMAPUWEN - PARTIT NACIONALISTA MAPUTXE

Aquesta passada setmana les JERC es van reunir amb Gustavo Quilaqueo, president del partit Wallmapuwen, dins del marc de la gira europea que aquest partit està realitzant per tal de recollir el suport internacional necessari per a la seva legalització.

Wallmapuwen-Partit Nacionalista Maputxe reivindica com territori del poble maputxe el Wallmapu: el País Maputxe. Aquest territori s'estén entre ambdós costats de la serralada dels Andes. Està constituït pel Gulumapu, regió oest, actualment ocupada per l'Estat xilé i el Puelmapu, regió est, ocupada per l'Estat argentí.

Si bé el Partit reconeix l'existència d'una important població maputxe fora del territori històric i valora la seva aprotació a la lluita del seu poble, fomenta la centralitat del Wallmapu com espai de lluita amb l'objectiu de garantir la seva existència nacional, superant així l'indigenisme comunitarista predominant en la visió de l'Estat, la societat xilena i inclús en part del moviment maputxe.

El seu eix ideològic es basa amb el dret a l'autodeterminació dels pobles, la defensa de la seva llengua i els drets humans. Actualment, Wallmapuwen és un partit il·legalitzat a Xile al qual, des del 2004, se li aplica la llei antiterrorista. Una cinquantena de presos muputxes exigeixen l'estatus de pressos polítics.

Més informació a: http://www.wallmapuwen.cl/

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/328323

Comparteix: