< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

12.10
2015
Bona Diada de la Resistència Indígena!

Als Països Catalans no enaltim genocidis! 

Com bé és sabut, sia pel bombardeig mediàtic que rebem, sia, simplement, perquè tenim festa, és que el 12 d'octubre és el 'Día de la Hispanidad'. Però, sabem que és el que realment se celebra?

El 12 d'octubre del 1492, l'Almirall Cristòfol Colom arribà a l'illa de Guanahani, al mar del Carib, en un viatge que, segons l'itinerari previst, havia de portar a la flota hispànica a Àsia per una via que evités problemes amb els pirates del continent africà. Aquest trajecte tenia un objectiu clar, enriquir a la corona de Castella i proporcionar-li uns territoris a l'Extrem Orient, una font de matèries primeres.

La flota de Colom, quan arribà a terra ferma, cregué que es trobava a Àsia, i es dedicà a la recerca de matèries precioses que aportessin la riquesa que s'esperava del trajecte, i del nou Virregnat que Colom hi instaurà, pertanyent a Castella. Com que el tracte amb els natius no complí amb l'obtenció de l'esperada riquesa, i veient perillà el seu càrrec, Colom decidí esclavitzar-los i vendre'ls per tal d'enriquir-se i poder aportar l'or esperat a Castella.

Per si no fos prou el mal que l'esclavització de les civilitzacions americanes comportà, la importació, totalment involuntària, de malalties i plagues europees al nou territori, abocà a la població, la qual no tenia anti-cossos per a aquestes malalties, a una extinció gairebé total. Segons dades del 1516, entre el 1494 i el 1508, entre morts per treballs forçosos, malalties i fam, gràcies als desastres causats en l'economia agrària pels europeus, a les Antilles hi moriren més de 3 milions de natius, deixant la població en, més o menys, 11 mil aborigens.

Amb el temps, les expedicions al continent americà, portades a terme per la Monarquia Hispànica, no milloraren la situació, sinó que l'accentuaren. Gràcies a genocides com Hernan Cortés, així com als latifundistes esclavistes, la població aborigen pràcticament s'extingí.

És per tot això que, des de les JERC Vallès Oriental diem que, com a incansables membres de la lluita per la llibertat dels pobles oprimits, no celebrem genocidis. Aquest 12 d'octubre, celebrem el Dia de la Resistència Indígena!

Dels Països Catalans a Amèrica Llatina, la lluita dels pobles oprimits continua! 


Imatge de les JERC Vallès Oriental pel 12 d'octubre Imatge de les JERC Vallès Oriental pel 12 d'octubre
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/183190

Comparteix: