< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

20.11
2015
20 N - ENCARA ALGÚ CREU QUE VOLDRÍEM QUEDAR-NOS-HI?

40 anys de la mort de Francisco Franco i el FRANQUISME segueix sense condemna a l'Estat Espanyol. 

Enguany, dia 20 de novembre, fa 40 anys de la mort del dictador Francisco Franco i també 79 de José Antonio Primo de Rivera. El primer, dictador feixista espanyol va fer retrocedir l’estat fins a límits molt més endarrerits  des dels quals ja partia. Tots aquells avenços que van poder-se produir durant el primer terç del segle XX, sobretot durant la 2a República, van ser totalment suspesos. Com ara: l’extensió del sufragi femení, una major igualtat entre homes i dones respecte de les lleis, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, llibertat de culte, la reforma agrària, la reforma de les relacions laborals entre patronals i sindicats, etc. 
Així doncs, un cop els feixistes van guanyar la Guerra Civil Franco va perpetuar-se en el poder, instaurant una dictadura basada en el nacionalcatolicisme i en una extremada retallada dels drets i llibertats de tots els ciutadans. Va tancar les fronteres de l’Estat espanyol proclamant així la seva autarquia, quan precisament era una estat pobre i precari, sense recursos, que va ocasionar arribar gairebé fins al límit de fer fallida.
Pel que respecta a Catalunya, va suspendre la Generalitat i el seu Estatut, alhora que també va provocar un enorme i imperdonable genocidi cultural: abolint tots els seus símbols nacionals i prohibint l’ús del català en l’àmbit públic.
Un cop va morir, a l’any 1975, la transició que va fer-se fins a la suposada democràcia d’avui en dia  va ser totalment nefasta.
 
Què s’ha fet amb aquest tema? RES.
 
L’Estat espanyol, és a dir, el govern i tot l’entramat judicial, en comptes de ser coherents amb les medalles que es posa,  quan es defineix com a desenvolupat, democràtic i  lliure, prefereix perpetuar la impunitat cap a tots els crims franquistes.  Encara no s’ha obert cap debat al Congrés sobre la Memòria Històrica per tal de condemnar-lo, el govern central dóna subvencions a la Fundació de Franco, cap dirigent franquista ha estat jutjat ni empresonat, l’anterior rei, Juan Carlos, va ser nomenat pel propi Franco, es celebren misses en honor seu, es permet l’ús i visualització pública de símbols franquistes i manifestacions, etc.
 
NO HI HA CAP ESTAT EUROPEU, A PART DE L’ESPANYOL, QUE NO HAGI CONDEMNAT EL FEIXISME.
 
 I DONCS, ENCARA ALGÚ CREU QUE VOLDRÍEM QUEDAR-NOS-HI?

20N 20N
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/183423

Comparteix:

ARTICLES RELACIONATS