< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.07
2017
Les Joventuts d’Esquerra Republicana mostrem el nostre rebuig a l’anul·lació de l'insuficient decret de plurilingüisme.

El Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat el Decret de Plurilingüisme Dinàmic acceptant parcialment el recurs realitzat pel sindicat de funcionaris CSI-F

El passat 27 de juliol, el TSJ va anul·lar el Decret de Plurilingüisme Dinàmic impulsat per la Generalitat valenciana aquest mateix any 2017; un decret que pretenia regular l'ensenyament i l'ús vehicular de les llengües curriculars i no curriculars – valencià, castellà i anglès – en els centres d'ensenyament no universitari. Més concretament, el Decret establia diferents nivells lingüístics, tot dedicant diferent número d’hores a cada llengua perquè els centres escolliren i, segons el nivell triat, el centre que escollia impartir més hores de valencià, també n’impartiria més d'anglès. A més, s’afegia la possibilitat de certificar de forma oficial i directa els nivells assolits en aquestes llengües.

Amb tot això, el TSJ considera que aquest decret, ja anul·lat, “discrimina els alumnes que opten per un ensenyament majoritàriament en castellà enfront dels qui trien el valencià com a llengua vehicular, ja que aquests últims reben més hores de docència en anglès". I no només això, també ordena retrotraure's a la situació prèvia a l'aprovació del Decret de Plurilingüisme i, per tant, aplicar la normativa de 2012 aprovada per l'anterior Consell del PP.


Des de les Joventuts d’Esquerra Republicana veiem aquesta sentència com un atac més a la llengua i al sistema educatiu que nosaltres defensem, un model basat en la immersió lingüística com a factor clau d’èxit i de cohesió social. Aquest decret  no instaurava la immersió lingüística tal com la nostra organització voldria però sí que suposava un primer avanç en aquesta línia, i s’havia aconseguit amb un gran consens al si de la comunitat educativa. De fet, el 84% de les 1.253 escoles públiques del País Valencià van optar per incrementar la presència del valencià i l'anglès, segons les dades facilitades per la Conselleria.


I, precisament per això, encara veiem més greu que la mateixa Conselleria s’haja resignat tan prompte amb la decisió del TSJ. El que s’autodefinia com a govern “del canvi” és el primer que es tira enrere a les primeres de canvi. L’educació necessita una transformació, i això passa per unes lleis que aposten clarament per la immersió lingüística, s’han d’acabar les mitges tintes, i per això, cal un govern que sàpiga superar qualsevol contrarietat i estiga disposat a fer-ho assumint les conseqüències que se’n puguen derivar.

Exigim valentia per tirar endavant un decret educatiu necessari per a l'escola valenciana i per seguir treballant per aconseguir, de totes totes, una escola valenciana pública, de qualitat i en valencià!

Per una escola valenciana pública, de qualitat i en valencià! Per una escola valenciana pública, de qualitat i en valencià!
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/188664

Comparteix: