< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

10.12
2015
Corrupció, clientelisme i Drets Humans.

Un any més, les JERPV conmemorem el dia contra la corrupció juntament amb el dia Internacional dels Drets humans.

Demà, dia 10 de desembre, es celebra el dia internacional dels drets humans, ja que tal dia com hui de 1948, es va ratificar a la ciutat de París la Declaració Universal dels Drets Humans, text de referència per a qualsevol humanista, el qual reconeix una sèrie de drets econòmics, polítics, culturals i socials a tot ser humà, tan sòls pel fet de ser-ho, independentment de les seues característiques i a través del temps i de l’espai. Amb tot açò, permeteu-me vincular l’aplicació real i efectiva d’aquesta declaració a la data de hui.
 
Ahir, celebrarem ia internacional contra la corrupció, la qual és inherent a l’ésser humà, és a dir, tot ésser humà és corruptible per naturalesa. Una societat amb un govern i unes institucions corruptes, amb xarxes clientelars, és una societat amb menys desenvolupament humà, una menor redistribució de la renda i amb una pitjor provisió de drets i serveis públics, i per tant, un menor desenvolupament efectiu dels drets humans. Així, existeix un alt grau de correlació inversa entre el grau de corrupció i el nivell de desenvolupament dels drets humans d’una societat. Aleshores, com resoldre la problemàtica de la corrupció i alhora abastar una major aplicació real dels drets humans?  Tal com hem mencionat abans, la corrupció és inherent a tot ésser humà, i per tant, ací és on entra la necessitat d’un bon ordenament jurídic, dotat de mecanismes de control, transparent, amb rendiment de comptes i que en definitiva, fique totes les dificultats possibles per a que aquells que estan gestionant els recursos públics i volen aprofitar-se d’ells puguen fer-ho, i que a més a més, en el cas de què ho facen, se’ls detecte ràpidament i reben el càstig just i proporcional al seu delicte.
 
Els valencians, durant els darrers 20 anys hem patit un grandíssim nivell de corrupció i xarxes clientelars, presència de portes giratòries, amb unes institucions vinculades i aliades amb les elits econòmiques i financeres, tot açò sostingut en gran mesura gràcies al fantasma de l’anticatalanisme. Ara, han canviat les persones, però les institucions i les lleis segueixen sent les mateixes, precisament per això, cal seguir lluitant i treballar per una modificació profunda del sistema de control i rendiment de comptes dels nostres governants, ja que tots ells, siguen del color que siguen, segueixen sent humans i per tant, corruptibles.
 
En definitiva, cal un ordenament jurídic nou, que evite o reduïsca al mínim possible la corrupció, les xarxes clientelars i les aliances entre els poders públics i les elits econòmiques i financeres, per què només així, els governants gestionaran els recursos públics en benefici de la societat i abastar una protecció dels drets humans completa i efectiva.

Els Drets Humans són inherents a tot èsser humà Els Drets Humans són inherents a tot èsser humà
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/183725

Comparteix: