< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

17.03
2017
Sempre al peu del canó


Sembla que tranquil·litat i Delta són sinònims fins que arriben les polítiques hidrològiques. Polítiques que obliguen al territori a desconfiar dels que haurien de ser els seus gestors lleials i útils, a mantenir un poble contínuament en peu de lluita i  que no permeten, en cap cas, l’establiment digne i la vida normal que hauria de tenir la ciutadania de qualsevol part del món.


Ara, la preocupació ja no ens ve únicament pels de fora, sinó que ens arriba de la mateixa Conselleria de Territori de la Generalitat que ens hauria de garantir una vida digna i en igualtat de condicions al conjunt dels catalans, tots els catalans. En concret, el canal Segarra-Garrigues suposa una nova incògnita sobre el futur mediambiental del Delta. Entenem la necessitat de la construcció del canal, cosa que fa molts anys que els ciutadans de Ponent reclamen, i, alhora, el gran avenç que aquest pot suposar per a les terres de secà de la regió de Ponent on no arriba l’aigua, però, per l’altre costat, comprenem la desconfiança de la Plataforma en Defensa de l’Ebre en les futures connexions cap a Barcelona des del Segre, ja que no tenim la certesa que això no pugui afectar a un riu que ja no rep l’aigua que hauria, com és l’Ebre. Tenint en compte les conclusions de la investigació duta a terme per científics especialitzats independents i la pròpia PDE, que defensen uns cabals mínims de 350 m3/segon en anys humits i 270 m3/segon en anys de sequera, creiem que potser cal un estudi més acurat sobre les repercussions del projecte del canal Segarra-Garrigues pel nostre territori, pel nostre riu i pel nostre delta.


La Generalitat s’ha afanyat a anunciar l’obra i la seva importància com una victòria, però des des de la nostra posició creiem necessari tenir present que totes les diverses realitats de Catalunya mereixen la mateixa deferència: facilitem la vida a un territori, però sense dificultar la d’un altre. Les JERC Terres de l’Ebre reclamem que al futur estat propi hem d’aconseguir una nova política de l’aigua que respecti els diversos territoris del país.

Recorregut del canal Recorregut del canal
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/187524

Comparteix: