< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.01
2006
Les JERC - Baix Llobregat denuncien la llei anti-descàrregues

L'acabament de l'any 2009 ha vingut presidit, entre d'altres, per una mala notícia: el govern espanyol ha inclós, en l'avantprojecte de la Llei d'Economia Sostenible, la previsió de crear una Comissió sobre la Propietat Intel·lectual amb potestat per recomanar el tancament de webs des d'on es duguin a terme descàrregues de continguts protegits per copyright com ara pel·lícules o cançons. En aquest sentit, les JERC - Baix Llobregat volem manifestar el següent:

  • Considerem aquesta llei injusta i de dubtosa legalitat. L'edició de còpies privades i la seva distribució gratuïta no constitueixin una violació dels drets d'autor, com si que constituiria, per exemple, la distribució de còpies amb us comercial.
  • L'objectiu d'aquesta llei, com el de totes les lleis i normatives sobre propietat intel·lectual aprovades durant els últims 20 anys, no és el de protegir la creativitat i promocionar l'art, sinó el de protegir els interessos de les editorials i les discogràfiques, que són les úniques que surten guanyant amb les continuades retallades dels drets dels internautes. Els creadors d'art no tenen en la distribució gratuïta via Internet un enemic, sinó un aliat, ja que els seus ingresos no provenen de la venda de còpies del seu treball sinó de la seva contractació per treballar en obres de la seva especialitat. El benefici obtingut, per exemple, pels músics pel que fa a la distribució de discos no prové dels ingresos que en genera la seva venda, sinó del major nombre d'actuacions en viu pagades que s'aconsegueix en obtenir una millor difussió del seu treball.
  • El tancament de webs de descàrregues afecta principalment el jovent de les classes populars, que no té un poder adquisitiu suficient com per consumir tota la oferta cultural en la qual està interessat. En aquest sentit, la llei anti-descàrregues no potencia, sinó que empobreix, la difussió de l'art, de la cultura i de les idees.
  • En conseqüència, les JERC - Baix Llobregat no podem sinó oposar-nos a aquesta llei, que afectarà greument l'accés a la cultura del jovent d'una comarca com la nostra, predominantment de classe treballadora. Així mateix, hem de denunciar que, un cop més, el Partit Socialista ha esdevingut el protector de les grans empreses editorials, i no el de les classes populars a les que diu representar, ni el de l'art al que diu valorar i promocionar, ni el del jovent en el que diu creure.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/159055

Comparteix: