< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

26.02
2013
L'altra cara del Congrés Mundial de Mòbils

Des de les JERC - Baix Llobregat i l'Hospitalet volem manifestar la nostra satisfacció per acollir el Mobile World Congress. Aquest congrés de gran prestigi internacional ens dóna la possibilitat de projectar Catalunya i els Països Catalans al món, creant ocupació al territori i fomentant un canvi de model econòmic a favor d'un major desenvolupament de les TIC.

D'altra banda no podem deixar de ser crítics amb determinades pràctiques pròpies de la indústria que representa el MWC. Les JERC hem defensat sempre un model de desenvolupament sostenible, basat en el sector públic; és per aquest motiu que no entenem el caràcter privat d'un congrés internacional que està finançat amb diners públics. La Fundació Mobile World Capital Barcelona rebrà 15 milions anuals fins el 2018 de les administracions públiques, un total de 90 milions d'euros.

El jovent de l'esquerra independentista del Baix Llobregat i l'Hospitalet som conscients que els aparells electrònics exposats a la fira han estat fabricats amb coltan. El coltan és un mineral molt resistent a la calor i amb determinades propietats elèctriques, molt adequat per a la fabricació d'aparells electrònics i de telecomunicacions. Aquest material és el focus principal de problemes a la República Democràtica del Congo (on es troba el 80% de reserves mundials). La seva extracció genera una gran contaminació dels aqüífers i de la terra d'un país dedicat majoritàriament a l'agricultura. En el procés d'extracció del mineral es violen els drets humans, moltes persones són forçades a treballar-hi llargues jornades en condicions infrahumanes i el control de les regions mineres ocasiona sovint guerres entre grups armats.

És per aquests motius que les JERC fem una crida a la reflexió i al replantejament d'aquesta fira internacional. Creiem que és necessari un canvi de model productiu però aquest canvi no pot estar basat en l'augment de les desigualtats, en la concentració de la major part de la riquesa mundial en mans de grans oligopolis ni en la perpetuació d'un model social i ambiental totalment insostenible.

URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/159455

Comparteix: