< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.10
2016
Suprimim el 12 d'octubre

Els plens de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor aproven la moció presentada per les JERC Vilamajor, en reconeixement de les víctimes de la colonització castellana al continent americà, així com de refús del significat actual i passat del 12 d’octubre.

Les JERC Vilamajor hem presentat una moció a ambdós consistoris, amb l’objectiu de solidaritzar-nos amb els pobles indígenes que van patir la colonització castellana. Alhora, també com a un punt més de desconnexió vers l’Estat espanyol, doncs volem marcar el trencament amb el passat dictatorial i racista que comporta el 12 d’octubre.
 
El 12 d’octubre, segons la llei 18/1987 del 7 d’octubre, correspon a tots els efectes al dia nacional d’Espanya sota el nom de “Fiesta Nacional de España”. Segons aquesta, l’exposició de motius es basa en els següents arguments històrics:
 
“Las efemérides históricas en las que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los Reinos de España en una misma Monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos.”
 
Aquesta justificació amaga la realitat de la celebració, l’arribada i l’inici, el mateix dia però de 1492, de la colonització del continent americà per part de la Corona de Castella, finançada pels Reis Catòlics. Una colonització que no va suposar una integració pacífica de les civilitzacions existents, sinó la implantació d’un règim esclavista, basat en l’explotació de nadius i humans provinents del continent africà, per tal d’espoliar el que els contemporanis varen anomenar Nou Món. Els canvis biològics i mediambientals que van patir les terres re-descobertes pels europeus, així com el canvi en el mode i esquemes de vida dels indígenes, va suposar l’aparició de grans pandèmies que, en relativament pocs anys, amb l’ajuda dels exterminis, com els liderats per Hernan Cortés, van acabar amb la major part de la població indígena, portant-la gairebé a la seva extinció.
 
Més enllà del context històric de l’arribada dels castellans a Amèrica, el 12 d’octubre també fou anomenat “Día de la Raza”, recordant no només a un passat colonialista, sinó també dictatorial, doncs aquests denominació fou iniciada amb el rei Alfons XIII, el 1918, i conservada amb molta força durant el règim franquista, per exaltar i reivindicar l’Espanya colonitzadora i religiosa. Va eliminar-se l’expressió i es va rebatejar com a Dia de la Hispanitat quan Espanya va entrar a l’ONU, el 1958. Finalment, el 1987, i durant el govern de Felipe González, es va aprovar com a “Fiesta Nacional de España”. 
 
Tot i això, actualment, la celebració d’aquesta festivitat és una anomalia dins de la resta dels d’estats europeus, fins i tot en aquells que també van viure durant el segle passat dictadures feixistes, precisament perquè recorda a aquest passat  colonitzador, religiós i dictatorial, prèviament anomenat.
 
Atès que la història de l’estat espanyol està tacada de sang per imposar la seva voluntat sobre pobles lliures, mitjançant tècniques d’explotació esclavista i genocides, per tal d’espoliar a totes aquelles comunitats, pobles i persones que van oposar-se a sotmetre-s’hi, des del passat fins a l’actualitat, trobem que la conservació de la celebració del dia 12 d’octubre com a “Fiesta Nacional de España” suposa una clara violació de la Carta dels Drets Humans declarada per la ONU.
 
Per tot això, les JERC Vilamajor agraïm a ambdós consistoris el pas ferm que han demostrat al rebutjar una festivitat impossible d’unir a l’esperit democràtic i acollidor que ens caracteritza com a poble.
 
Junts avancem cap a una República Catalana de persones lliures, sense discriminacions per raons de gènere, religió o provinença!

. .
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/185795

Comparteix: