< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

17.12
2017
Als i les joves us hi diria que el futur només depèn de vosaltres

Robert Fabregat candidat per ERC Sant Andreu pel 21 de desembre

En Robert Fabregat, veí de Sant Andreu de Palomar, es presenta a les llistes d'ERC representant al nostre districte en el numero 29 per la demarcació de Barcelona.
Us oferim l'entrevista on en Robert parlarà de Catalunya, joventut i del paper que tenen les JERC en la llista que ha fet ERC.

Què t'ha fet presentar-te a les eleccions del 21 de desembre?
 
El moment polític en el qual estem vivint, en què jo crec que tothom hem de fer un pas endavant. I en aquestes en concret, porto 8 mesos essent el Coordinador del grup parlamentari d'ERC, i he viscut tota la vida parlamentària dels darrers mesos amb molta intensitat. Crec que puc ajudar amb tot el que he après per poder tirar endavant aquest projecte.

Vas néixer a Sant Andreu, que és per tu aquest districte?

Més que el districte, per a mi el poble de Sant Andreu de Palomar. Vaig néixer aquí i no he sortit d'aquí. Mai he deixat de viure-hi. Per mi ho és tot, on van venir els meus pares, on vam néixer el meu germà i jo, on vaig trobar la meva parella i on he fet tota la meva vida. Per a mi és un punt de desconnexió del dia a dia de Barcelona. M'encanta i no tinc voluntat de marxar-ne mai.

Com i per què vas entrar a militar a ERC?

Vaig entrar al 2003-2004. Jo estava a la universitat fent la carrera de química i llavors era l'època que tenia majoria absoluta el PP amb l'Aznar de president. A la universitat ens mobilitzàvem molt per les lleis que anaven en contra de l’ensenyament i la universitat pública. Va ser l'època quan Carod Rovira era el líder d'Esquerra i Aznar va atacar molt tot el que representava l'independentisme. Jo sempre havia estat implicat en qüestions polítiques, entitats o associacions. Vaig venir aquí per informar-me, vaig començar a militar, van passar els anys i aquí estic.

Quina va ser la primera persona que hi vas trobar?

La Montse Benedí (actual regidora d'ERC-BCN). De fet el primer cop que vaig contactar amb ERC, és una anècdota (i somriu). Jo portava el CAT a la matrícula, i en aquella època ERC feia una campanya que consistia en què si et posaven alguna multa, ERC t'ajudava a pagar-les. És clar, jo era becari-precari i vaig contactar amb ERC per saber com és podia fer, com em podien ajudar i vaig conèixer a la Montse i vaig començar a militar activament al casal.

Per què no vas militar a les JERC?

Vaig entrar a ERC perquè no coneixia el projecte de les JERC. Mediàticament el que jo coneixia era ERC i el cert es que un cop entrar a ERC, ningú m'ho va plantejar, i tampoc hi havia tanta gent com ara. Tot i això, sempre ho he dit, em penedeixo de no haver estat els 4 o 5 anys que em tocaven a les JERC.

I quina evolució has vist a les JERC-Sant Andreu des de que vas entrar fins ara?

Sobretot l’evolució en nombre de gent, perquè en un principi, quan jo vaig entrar, les JERC estaven el Rubo, la Laia, l'Anna Nebreda. Després van venir en Marc Ferrer, en Carlos Cañas i ara més recentment l’Héctor com a portaveu. Crec que l'evolució és que cada cop hi ha més gent, i sobretot, trobar un punt ERC-JERC, JERC-ERC de col·laboració entre les dues organitzacions. Encara que són projectes independents, però amb aquest vincle en els darrers anys hem fet més coses junts.

Explica'ns una mica com s'ha fet la llista d'Esquerra i què opines de que MÉS, AVANCEM, DEMÒCRATES i CATALUNYA SI estiguin en aquesta llista.

L'objectiu de la llista inicialment era que fos una llista molt àmplia i transversal. Que la centralitat (no ideològica sinó la centralitat on està la majoria del país, que és a la part esquerra de l'eix ideològic) fos acollir el màxim de gent possible. L'objectiu d’ERC, una mica com va fer l’SNP (Partit Nacionalista Escocès), és que acabi sent el gran partit de l’esquerra i el centre-esquerra i això vol dir que has d'obrir-te més. Amb aquest objectiu es buscaven perfils de l'entorn ex-socialistes, de l'entorn de convergència però més a prop a l'esquerra, fins i tot de l'entorn dels comuns que s'anessin apropant a nosaltres. A partir d'aquí s'ha fet la millor llista possible amb el poc temps que hi havia per configurar-la. Segur que hi ha noms que a alguns ens agraden més i altres menys, però la idea es que la gent digui... -Ostres, ERC ha fet una llista molt àmplia i transversal!- Segurament si haguéssim tingut més temps ho haguéssim fet millor i hauríem trobat gent que encara ens hagués agradat més, però el marge de temps ha estat molt curt.
 
Quin és el paper que té el jovent en la política?

És bàsic i són coses que hem corregit com ERC ens els últims anys. No només perquè el paper de les JERC en la política en l'àmbit nacional, i en tots els àmbits, és cada cop més gran. Ho veiem amb gent de les JERC o gent molt jove tant al Senat, al “Congreso", com a Europa, com al Parlament. I si no hi són com a càrrecs electes, hi són com a assessors i peces claus dels diferents grups. I no només amb militants de les JERC sinó rejovenint el partit en tots els sentits; cada cop hi ha més gent amb menys de 35 anys.
I les JERC en la llista d'ERC?
És brutal, començant per la demarcació de BCN, tot i que no és de les JERC, l'actual diputat Gerard Gómez del Moral, que ho va ser per les JERC (ja que fa 3 mesos que s'ha “jubilat”), tornarà a a ser diputat i defensarà les JERC com el que més. A part, hi han dues candidates per les JERC, la Rut Ribas i la Judit Calveras, que molt probablement seran diputades, i això serà molt potent.

Què li diries al jovent del districte perquè voti a ERC i militi a les JERC?

Durant els darrers 10 anys, la sensació és que el jovent no estava en aquest procés. Es deia que no es pot fer una revolució sense que estigui el jovent. I en cap cas no vol dir que el jovent no estigués mobilitzat, s'ha vist les darreres setmanes amb totes les mogudes que van haver a les universitats pels presos. Allà es va veure que el jovent hi és i està més mobilitzat més que mai i que es mobilitzen quan hi ha un objectiu clar. I aquesta revolució només la guanyarem si el jovent hi és. Quan es miren les enquestes, entre la gent més jove hi ha un percentatge més alt de l'independentisme. A la gent que no és tan jove els hi diria que tranquils, que el jovent puja amb força i moltes ganes. I als joves us diria que el futur només depèn de vosaltres.
Han d'apostar per la llista d'ERC perquè serà la llista que farà que tot això passi. A part d'aconseguir la república, en el contingut d'aquesta república es faran els canvis en el país per apoderar el jovent i que tinguin oportunitats i puguin liderar el nostre futur. I la nostra llista és la que millor ho reflecteix.
 
Et veurem fent campanya a Sant Andreu?
Cada dia (i somriu). De fet, ja hem començat i estaré a totes les parades i actes que hi hagi al districte de Sant Andreu. Tinc reservat qualsevol cosa que es faci aquí des d'ERC, les JERC o des de qualsevol que sigui pròxim i m’ho demani.

Què faràs perquè ERC guanyi al districte i tingui mes vots dels que ha obtingut anteriorment?

Parlar molt amb la gent. Pensa que visc a Sant Andreu d'ençà que vaig néixer i sempre vaig estar molt implicat en el 10A, ja que formava part de la coordinadora de Sant Andreu decideix. Això vol dir que més enllà de la gent d'ERC, conec gent de la CUP, ICV, ANC i OMNIUM, i aquests dies hi ha molta gent que m'està aturant i felicitant per estar aquí. I aquesta gent l'estem engrescant a què es facin apoderats, ens ajudin durant la campanya.... Intentaré convèncer tothom que em coneix i relacions que tinc al districte per sumar quanta més gent millor

Què et sembla que totes les enquestes ens donin com al partit guanyador?

No ens hem de confiar, estem en un punt de sortida important, però al final aquestes eleccions, sobretot aniran de, o guanyem nosaltres amb la resta de forces independentistes i dels que estem en contra del 155 o guanyen les altres. Al final, hi haurà molt contingut en el programa, que és importantíssim, però la gent o vota a ERC i guanyem, o correm el risc de tenir com a presidenta de la Generalitat a Inés Arrimadas. La gent que dubti de que potser no està prou engrescada per anar a votar que pensi que, si es queden a casa, potser l’endemà del 21 de desembre tenim de presidenta a Inés Arrimadas

Veus a Inés Arrimades com a rival?
Jo crec que serà la gran rival. Nosaltres hem de fer la nostra campanya i defensar que el nostre candidat és l'Oriol Junqueras, que ara mateix està a la presó i desitjo que pugui sortir per fer campanya. Tenim una numero 2 que és una crack, la Marta Rovira, i tenim un gran equip. Hem de fer la nostra campanya, però si és veritat que tenim el risc de, que si no guanyem nosaltres, guanyi Ciutadans. Ho anirem veient en la campanya amb les enquestes que vagin surtin, però no pot quedar cap vot independentista a casa perquè cregui que no cal anar a votar.
 

Sabem que cap partit tindrà majoria absoluta i caldran molts pactes, quin pacte prioritzes, amb Junts per Catalunya i la CUP o bé per Catalunya en Comú i la CUP?

ÀÀHem d'esperar als resultats i l'endemà de les eleccions, restaurar el govern legítim. Som conscients que serà molt complicat amb membres a l'exili, això ho complica, però nosaltres volem restaurar tot allò que ha estat reprimit. És a dir, tirar enrere el 155 i que les forces d'ocupació marxin d'aquí, que la gent que està a la presó surti i el govern sigui restaurat. A partir d’aquí, veurem les majories que hi ha i crec que nosaltres haurem de fer majoria amb aquells que defensin el mateix que nosaltres, que és fer república.
 
Si Puigdemont no pogués venir a Catalunya, veuríem a Marta Rovira de presidenta?

És una opció i no l'hem de descartar, ella està disposada a fer el que calgui i pel que calgui. Tot i això, el nostre candidat a president és l’Oriol Junqueras.

https://www.google.es/search?q=robert+fabregat&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji27ffuJHYAhWBOxQKHYu7ArUQ_AUICigB&biw=1438&bih=651#imgrc=O7OeqLCER3pT5M: https://www.google.es/search?q=robert+fabregat&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji27ffuJHYAhWBOxQKHYu7ArUQ_AUICigB&biw=1438&bih=651#imgrc=O7OeqLCER3pT5M:
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/189611

Comparteix: