ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
25.02
2017
Per un carnaval lliure de sexisme!

 Aquest mes assenyalat per la celebració del carnaval i després del rebombori mediàtic que han tingut les disfresses sexistes em sorgeixen certes preguntes que pretenc respondre en aquest article. 

Les JERC Sant Joan Despí hem iniciat el blog #construïmfeminismes en el qual estem duent a terme diferents activitats enfocades a crear consciència feminista entre els i les joves de la ciutat, i entenent que la festa de carnaval mobilitza al jovent del poble, trobo interessant fer-hi incís.

Hi ha algun tipus d'influència masclista en les disfresses que fem servir durant aquestes dates? Crec que sí. Penso que les diferents disfresses que podem comprar per carnaval són cada cop més provocatives, especialment aquelles dirigides a les dones. Això no hauria de ser un problema si cada dona escollís lliurement com es vol disfressar, però el que realment passa és que el model social heteropatriarcal establert condiciona el tipus de disfressa que malauradament predominarà entre les joves un any més. El que tenen en comú aquestes disfresses és que lluny de ser fidels a la vestimenta de l’ofici que representen, aquest model les hipersexualitza.

Posem per exemple, disfressa de mariner, pantalons llargs blaus i samarreta a ratlles blanques i blaves; disfressa de marinera (sexy), faldilla curta blava i samarreta amb escot, mitges de reixa i talons. Per què la de marinera no s’ajusta a la realitat així com la de mariner sí? No en teniu prou? Busquem-ne una que ens toqui de més a prop. A l’hospital hi hem anat tots, creieu que les infermeres i doctores que heu vist tenen algun tipus de semblança amb les que veieu per carnaval? Podria seguir posant exemples, bisbe- monja(sexy), policia- policia(sexy), pirata- pirata(sexy)... Més enllà del que cadascú consideri com a “sexy” el model que ens volen vendre de dona “sexy” és un cos de dona sexualitzat. Aquest fet és més greu quan traspassa les fronteres morals i ètiques venent aquestes disfresses a nenes amb franges d’edat d’entre 4 i 10 anys, moment en el qual s’està construint el gènere.

Si les nenes, joves i dones segueixen rebent aquets inputs masclistes que han regit Europa i el món al llarg de la història aquesta mentalitat romandrà intacta, perpetuant els estereotips i rols de gènere. Tant a nivell personal com les JERC Sant Joan Despí volem denunciar aquest fet i ressaltar el nostre desacord. Us animo a mirar amb ull crític les disfresses que es llueixin aquests dies pels carrers i festes.
Feliç carnaval lliure de sexisme.
 

Campanya de les JERC
  • Otger Vendrell
  • 25/02/2017
  • t: @
  • b:
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/187221 Comparteix: