ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
22.09
2016
Mobilitat sostenible

Viatjar amb comoditat, rapidesa, i d'una forma sostenible hauria de ser una de les prioritats del nostre país. Els trens són una forma còmoda, econòmica i molt neta de moure’s, ja que funcionen elèctricament i no emeten cap tipus de gas a l'atmosfera.
 

Què passa?
A Catalunya, el fet de viatjar en tren s’ha anat convertint en una tasca feixuga i incòmoda, ja que els trens acumulen uns retards que van des de pocs minuts fins a uns llargs períodes de temps i, trajectes que es podrien fer ràpidament, passen a ser llargs viatges. Els i les joves anem a treballar, a estudiar, de festa, o a altres llocs. No hauria de ser una incertesa l’hora que pujarem al tren o l’hora d’arribada al nostre destí.
 
Per què passa?
Aquests retards són deguts al mal estat de les vies, les catenàries o els mateixos trens, que es troben en unes condicions deplorables degut al poc manteniment que ha rebut tot plegat. Les vies tenen desnivells fins i tot visibles a simple vista en alguns punts, això fa que els trens no puguin córrer per aquelles zones per perill a descarrilar. No cal recordar en quina situació es troben les catenàries si pensem en els últims problemes que hi ha hagut a les terres de l’Ebre. I dels trens, què en podríem dir?  Només cal fer una viatge en els Ferrocarrils de la Generalitat i comparar amb els de RENFE. Aquest problema no sembla que es pugui arreglar en un curt període de temps, ja que ADIF o RENFE no pretenen invertir-hi per solucionar-ho. Avui en dia, el transport públic és prioritari, sobretot per els estudiants i la població  jove, però sembla ser que el govern espanyol no li dóna prioritat, si més no, a Catalunya.
 
Conseqüències
L'ús dels vehicles privats com el cotxe o les motos ha augmentat, també entre el jovent, i no volem deixar de recordar que els cotxes són de les principals, i més greus, fonts de contaminació que hi ha avui en dia a les grans ciutats, però per això necessitem un servei eficaç i econòmic de trens, i això no arribarà fins que no tinguem una infraestructura ferroviària autogestionada pel nostre país.
 
Avui, 22 de setembre, Dia Europeu sense cotxes, us aninem encara més a fer un acte de consciència col·lectiva. La nostra generació hem d'assegurar un futur sostenible: Jove, construïm un futur sostenible!

 
Guillem Bracons.

Jove, construïm un futur sostenible
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/185701 Comparteix: