< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

24.11
2017
Manifest sobre la prematura encesa de les llums de Nadal

Estem a divendres 24 de novembre i per l'Ajuntament de Sant Joan Despí el Nadal ja és aquí. En els darrers anys l'enllumenat de Nadal s'ha encès de forma molt prematura, i com ja és de costum, s'encenen un mes abans de les festes nadalenques. Això suposa per una banda una gran despesa econòmica i per l'altra, un gran impacte ecològic, a més d'incentivar el consumisme.

 

La despesa de l'enllumenat es reparteix entre comerciants i Ajuntament. La xifra pagada amb partides públiques ronda els 25.000 euros, dels quals 21.768.71 són per al lloguer de les llums. Si s'acotés l'encesa de llums al període festiu, del 22 de desembre al 7 de gener, estalviaríem 14.000 euros aproximadament i reduiríem el consum d'energia elèctrica en un 35.5%. A aquesta despesa cal afegir-hi el muntatge de llums, la compra de material danyat i el consum energètic.

A banda de la qüestió econòmica, cal tenir en compte l'impacte ambiental. L'enllumenat nadalenc provoca contaminació lumínica i comporta un increment del consum d'energia i de l'emissió de gasos amb efecte hivernacle, intrusió lumínica a l'interior de les llars i alteració dels ecosistemes.

A més a més, lamentem que s'inciti a participar en la dèria consumista en què el capitalisme ha reconvertit aquestes celebracions on els infants aprenen a desitjar regals materials. Això, sumat a les desigualtats socials que acompanyen el sistema capitalista, voldrà dir que només les famílies que tinguin més poder adquisitiu podran participar socialment d'aquestes dates com s'espera.

Com a resposta a aquesta problemàtica, proposem:

- Adaptar l'enllumenat a les característiques i necessitats de l'espai.

- Limitar els espais engalanats als carrers i zones de major afluència.

- Utilitzar tecnologies energèticament eficients i de baix impacte ambiental.

- Acotar l'encesa de llums a les dates assenyalades i més properes a les festes de nadal.

- Establir uns horaris d'encesa i apagada coherents amb l'activitat humana.

- Implementar alternatives decoratives als elements il·luminats com engalanar sense llum i aprofitar la il·luminació de l'entorn.

-Fer campanyes per conscienciar als consumidors de com fer un consum sostenible i responsable.

 

Pancarta contra l'encesa prematura de les llums de Nadal Pancarta contra l'encesa prematura de les llums de Nadal
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/189281

Comparteix: