< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

10.05
2017
Les JERC Sant Joan Despí vetllem per unes Festes Majors més participatives i populars

La Festa Major de Sant Joan Despí és, sens dubte, un dels esdeveniments més seguit en el municipi, principalment per la gent jove. Encara que, hi ha una manca d’activitats, i no precisament d’oci nocturn, per aquest col·lectiu.

No sempre els concerts són encertats i molts cops han propiciat a ambients masclistes, poc saludables i perillosos:
 
“Recordo molt descontrol. Veia molts joves beguts. Un dels meus amics entre ells. Va necessitar atenció sanitària. L'atenció estava desbordada. L'ambient era decadent.”  Núria, 20 anys (festa Flaixbac 2013).
“Vam sortir de la zona de festa amb un grup d’amigues per anar al lavabo i un grup de nois ens van començar a dir "Eh! Guapas, bonitas, venir..." ens van seguir. Després, al tornar a la festa ens van buscar, rodejar, i van voler ballar amb nosaltres. Ens tocaven el cul sense consentiment com és evident.” Núria i Natàlia, 21 i 20 anys (festa Flaixbac 2014).
“Un grup de 5 joves ens van rodejar amb actitud agressiva. En aturar-nos, un d'ells va treure una navalla i ens va amenaçar en clavar-nos-la si no els donàvem els mòbils i els diners que duiem a sobre. Vam passar molta por, alhora que ens vam sentir impotents al no rebre ajuda de ningú del nostre voltant. Ens van robar. Vam fer la denunciar però no vam recuperar res.” Laura i Pol, 20 anys (festa Flaixbac 2013).

Són testimonis de noies i nois que han acudit a les Festes Majors i que han viscut moments no propicis per un esdeveniment cultural i popular.

Per això, GM ERC- MES-AM i les JERC Sant Joan Despí vam presentar una moció al ple d'abril demanant la creació d'una Comissió de Festa Major pels pròxims anys, on entitats i col·lectius del poble participin de manera recíproca per organitzar unes festes més participatives i inclusives.

A més, aquesta comissió tindria com a objectiu la pluralitat de les ofertes culturals, lúdiques i d'oci. Promovent campanyes o altres actuacions perquè la Festa Major no sigui sexista, racista, homòfoba o feixista.

Amb aquesta proposta, l'organització i la presa de decisions de les activitats no recauria només en la regidoria de cultura o joventut, sinó que tots els col·lectius interessats formarien part i col·laborarien en l'Organització de la Festa Major.

La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de PSC i PP, amb l'abstenció de CIU, ICV i C'S i el vot a favor de Si que Es Pot. Tot i així, des de les JERC Sant Joan Despí seguim i seguirem lluitant per unes festes participatives i lliures de qualsevol situació propicia al sexisme, al racisme, a l’homofòbia o al feixisme.
 
Per unes Festes Majors participatives i populars!

Festes Majors participatives i populars! Festes Majors participatives i populars!
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/188045

Comparteix: