< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

13.06
2017
Les JERC Sant Joan Despí homenatgem onze republicans enterrats en una fossa comú al municipi.

El passat dissabte 10 de juny les JERC Sant Joan Despí i ERC van organitzar una ruta històrica pel municipi per recordar el pas de la Guerra Civil espanyola pel municipi. Al final de la ruta, es va realitzar un homenatge a onze soldats republicans enterrats en una fossa comú a les afores del cementiri municipal.

Més d’una quarantena de persones van seguir la ruta sota l’explicació de l’historiador Miquel Ruiz, autor del llibre “Els anys difícils: II República, guerra i postguerra a Sant Joan Despí”. La jornada va començar a Solidança, passant per el disseminat Can Libró Bova, el c/ de les Torres, l’Esglèsia, Can Negre, plaça de la Constitució, el Foment Cultural, Can Trias de Bes, Av. De Barcelona i per finalitzar al cementiri municipal.

Al punt final, es va homenatjar als onze soldats caiguts a la batalla del Llobregat el 25 de gener del 1939 que estan enterrats en una fossa comú a les afores del cementiri municipal. La portaveu de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Sant Joan Despí, Mar Besses, va llegir el manifest: “Les famílies necessiten saber on son els seus familiars enterrats, per dignitat i per respecte”, “El Partit Socialista de Sant Joan Despí, en tots els anys de govern municipal no han fet cap acció per reconèixer, dignificar o senyalitzar la fossa”.

En el manifest també s’explica que les Joventuts d’Esquerra Republicana i Esquerra Republicana Sant Joan Despí han sol·licitat a la Direcció General de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya que faci un estudi sobre l’obertura i/o dignificació de la fossa comuna de combatents republicans caiguts el 25 de gener de l’any 1939 a Sant Joan Despí.

L’acte va seguir amb l’entrega d’una placa i uns clavells vermells. L’actriu Marta Graell va llegir poemes de Rodoreda, Alberti i Hernández. I va acabar amb un minut de silenci.

L’acte que s’emmarca dins de la campanya #ConstruïmAntifeixisme i que conclou aquesta etapa on les JERC Sant Joan Despí hem reivindicat la memòria de totes aquelles víctimes del feixisme i la retirada de tota simbologia present al municipi.
 

Les JERC Sant Joan Despí en l'acte del 10 de juny Les JERC Sant Joan Despí en l'acte del 10 de juny
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/188395

Comparteix: