< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

08.03
2016
Manifest en motiu del Dia de les Dones

Avui és 8 de març, Dia internacional de LES dones. Un dia trist... perquè el dia d’avui fa latent la lluita de totes les dones: altes, baixes, morenes, roses, creients o no creients, catalanes, espanyoles, europees, americanes,... i un llarg etcètera. Una lluita, que encara a dia d’avui, en ple segle XXI no hem guanyat. Una lluita per les desigualtats que encara pateixen les dones de tot arreu.

Segons l’Informe de retribució laboral per gèneres d’Hisenda, les dones treballadores de Catalunya ocupen la tercera posició en greuge de desigualtat laboral. Les dones catalanes cobren un 25,7% menys que els homes, dada que es tradueix en uns 6.181€ menys a l’any. Aquesta xifra, des de 2008, només ha millorat en 766€. És a dir, que les dones, en el món laboral, encara continuen essent considerades inferiors als homes i per tant no meriten tenir els mateixos drets salarials.
 
I profunditzant més en el tema, segons l‘indicador d’igualtat de gènere de Catalunya 2015, divulgat per la Càmera de comerç de Barcelona, les dones estan en risc de pobresa creixent i de precarietat en una escala superior als homes. Aquest risc de pobresa entre les dones treballadores, lluny de disminuir, en els últims onze anys ha passat del 8,9 % al 13,1 %. Això es deu no només a la desigualtat en temes salarials si no també en temes de condicions laborals. Resulta que les dones suposen el 56% de la població amb estudis universitaris, i tot i així, això no ha suposat cap millora en àmbits de desigualtat laboral.
 
Però anant encara més lluny, aquesta desigualtat s’estén a tots els àmbits de la vida, perquè resulta que les dones tenim més deures però menys drets que els homes. Per exemple, les dones tenim l’obligació de cuidar dels nostres fills, però no volen deixar-nos decidir si els volem tenir... El masclisme i la violència de gènere, encara són temes de caràcter actual, perquè encara hi ha gent que creu que les dones tenen l’obligació de ser submises... És la nostra obligació canviar tot això i no defallir.
 
Les JERC ens comprometem a seguir lluitant contra la desigualtat, en col·laborar en la creació d’una República lliure, una República on desfer-nos des de l’arrel, del masclisme de la nostra societat. Un país on no n’hi hagin homes i dones, si no persones en igualtat, totes elles amb els mateixos drets. Ens comprometem a seguir lluitat amb el desig que un dia, les nostres filles i les nostres netes, ens hagin de preguntar perquè existeix el Dia internacional de LES dones, no havent vist mai cap tipus de desigualtat de gènere, i nosaltres puguem respondre, que és un dia PER RECORDAR. Per recordar tots i totes els que van lluitar contra les desigualtats. Un dia, no de lluita, si no de memòria històrica. Ara es l’hora de construir tots junts la nova República, i fer-ho d’una manera justa.Dones lliures en una terra lliure!

Acte Dia de les Dones Acte Dia de les Dones
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/184450

Comparteix: