< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

19.12
2016
Les JERC Sant Feliu exigim la retirada de simbologia franquista de la nostra ciutat.

Quaranta anys després de la mort del dictador feixista encara queda molta simbologia del règim al nostre país i, lamentablement, Sant Feliu n’és un exemple.

Un estudi realitzat l’any 2010 per la Direcció General de Memòria Històrica amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i diverses universitats va recollir, a la nostra ciutat, una gran quantitat de simbologia franquista, en concret destaquen la presència de més de 55 plaques del “Ministerio de vivienda y la obra sindical del hogar” que contenen simbologia franquista com són l’emblema de la falange amb el jou i les fletxes. També inclouen en l’informe un monument a “Caídos por Dios y por España, Mártires” dins el cementiri i un vitrall de l’àguila bicèfala acompanyada per l’escut d’Espanya i la dita franquista “Una, grande y libre” a una rosassa de la Catedral de Sant Llorenç.
 
Respecte el monument del cementiri, la comissió del projecte recomana la seva senyalització i conservació, i en el cas del vitrall recomana no intervenir-hi, ja que no acaba de quedar clar perquè la nostra Catedral presenta un símbol franquista donat què l’església mai ha donat explicacions convincents ni que justifiquin la seva presència.
 
Per altra banda, pel que fa a les plaques amb simbologia feixista l’informe reclama la seva substitució per plaques d’ADIGSA tot i que si aquestes plaques marquen el nom d’un conjunt d’habitatges de la “Obra Sindical del Hogar”, es recomana la seva retirada sense substitució.
 
A la nostra ciutat ja hi ha hagut diferents intents per promoure la retirada de les plaques franquistes. L’any 2009, els grups municipals d’ICV-EUA i ERC van presentar una moció per la seva retirada. Aquesta moció va ser aprovada tot i que mai ha estat executada, de la mateixa manera que l’Ajuntament de Sant Feliu no ha creat mai una comissió participativa per treballar en les polítiques de memòria històrica, proposta sorgida d’en Jaume Solé, exregidor d’ICV-EUA a l’Ajuntament de Sant Feliu.
 
L’any 2011, les JERC ja vam decidir retirar una desena d’aquestes plaques al barri Falguera, demostrant que la gestió de l’Ajuntament en aquest tema era ineficaç i que incomplia constantment el mandat democràtic del ple municipal.
 
Des de les JERC Sant Feliu ens sembla una autèntica vergonya que a la nostra ciutat encara hi hagi simbologia feixista donat que ja fa quaranta anys de la suposada “transició”, que en situacions com aquestes ens demostra que no va ser ni de bon tros un canvi real de règim.
 
És per tot això que creiem que aquesta simbologia s’ha de retirar quan abans millor, i exigim, amb poques esperances, que l’Ajuntament faci complir els acords del ple i actuï el més aviat possible.  

Sant Feliu serà la tomba del feixisme! Sant Feliu serà la tomba del feixisme!
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/186761

Comparteix: