< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

06.04
2017
Crònica d’un Okupa la nit de suspens

Voldríem, primer, aclarir que el passat 31 de març, tot i el que molts podrien pensar, no va haver-hi un sol Okupa la nit, si no dos: un “Okupa la tarda” de les18h a les 23h i un Okupa la nit de les 23h a les 2h. Aquesta va ser la realitat i és per això que farem dues cròniques. Essent conscients que la gran afluència de joves i pre-joves d’entre 12 i 16 anys, normalment acostuma a fer fugir els joves ja majors d’edat, no ens sembla descabellada l’idea de crear dos Okupa diferents, sempre que és faci d’una manera conscient i planejada i amb una bona publicitat.

“L’Okupa la tarda” va començar d’una manera molt prometedora. Al arribar, només entrar al vestíbul, ja es veia l’ambient animat amb el joc de ball i podies veure a través de les portes obertes una sala Ibèria plena de joves i més aviat, pre-joves. La sala era plena de racons de jocs i una gran quantitat de dinamitzadors i dinamitzadores que animaven a participar de la presentació de la prova pilot del Carnet jove local, l’Okupapp, i del racó dedicat al nou Pla de joventut.

El racó dedicat al Pla jove no es veia gaire elaborat, unes cartolines enganxades a la paret on els joves havien d’anar enganxant les seves aportacions, una participació que semblava una mica improvisada. Però valorem positivament que els dinamitzadors i dinamitzadores i els treballadors i treballadores de l’Ajuntament animessin la participació i expliquessin el funcionament de l’App que havia de presentar el Carnet jove local. Vam trobar a faltar, però, un racó dedicat exclusivament al Carnet jove local, on poder veure com seria, curiosejar-lo, manipular-lo... Com se’ns havia promès des de la regidoria de joventut.

Això no va ser possible perquè l’aplicació encara esta lluny de veure la llum i van haver d’improvisar, fins pràcticament un dia abans, no sabien si podrien presentar-la, i això va quedar clar en la publicitat de l’Okupa la nit, que principalment promocionava la nit Gamer i no la presentació de l’App i l’obertura a la participació del Pla jove. L’Okupapp, que més que una App especial semblava una App estàndard una mica personalitzada, era lenta, tenia errors, ocupava molt, donava punts aleatòriament, canviava d’idioma en els qüestionaris participatius i, en general, no funcionava del tot correctament. Una prova pilot del Carnet jove local, que fa evident el treball que encara queda per fer.

Tot i això, valorem positivament “l’Okupa la tarda”, perquè va aconseguir reunir un gran grup de joves i pre-joves, i els va fer participar i gaudir d’una tarda especial. L’Okupa la nit però... Va ser de suspens. I va deixar clar quines, o millor dit qui, és la prioritat d’aquest Ajuntament. A les 23h, el racó del Pla jove havia desaparegut, els dinamitzadors i dinamitzadores eren pràcticament inexistents i aquells que quedaven estaven petant la xerrada amb els companys o jugant en alguns dels racons de joc. Els joves que arribaven, no eren animats a participar i no se’ls presentava l’aplicació. Fins i tot els push-up de l’aplicació, que donaven punts extres i que havien d’incentivar el jovent a participar i divertir-se, ja no existien. A la una, el racó de premis i d’utilització de l’aplicació, va començar a recollir, i a dos quarts, quan en cara se suposava que quedaven 30 minuts d’activitat, els organitzadors van donar per finalitzada la vetllada i mentre recollien, insistien al jovent a deixar de jugar i marxar.

Divendres passat vam veure clarament com l’Ajuntament menysté el jovent santfeliuenc, com només és preocupa d’una determinada franja d’edat oblidant-se d’una manera premeditada de la resta de joves. El jovent que va assistir a l’Okupa la nit a partir de les 23h, joves d’una franja d’edat d’entre 16 i 30 anys, no van tenir l’oportunitat de participar en el Pla jove, potser perquè a l’Ajuntament no l'interessa escoltar-los, i molts d’ells, tampoc van descobrir l’Okupapp, simulacre de Carnet jove local, perquè ja no se’ls animava a participar, ni se’ls explicava en que consistia. El nostre Ajuntament utilitza el concepte de participació i el modela segons li convé, a les nostres mans queda lluitar perquè se’ns escolti i perquè la participació sigui de veritat oberta, transparent i real.

Okupa La Nit Okupa La Nit
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/187770

Comparteix:

ARTICLES RELACIONATS