< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

10.02
2014
Xerrada: El transport públic i les classes populars

El divendres 7 de febrer les JERC de Nou Barris vam organitzar al Casal Republicà Francesc Layret una xerrada formativa sobre el transport públic i com afectaven les recents i anteriors pujades de preus de les tarifes a les classes populars. La xerrada la va anar a càrrec d’Albert Obiols i Blai A. Dupasquier, membres de l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP).

Degut a la mala gestió i a una cínica i classista concepció del transport públic per part de la dreta catalana el sistema fa aigües i som les usuàries les que hem estat assenyalades per a pagar els plats trencats. La inversió de diners públics en el transport públic, que per definició és deficitari, ha augmentat any rere any per finançar el deute que generaven les grans obres d’ampliació de les línies 3 i 5 i la llargament esperada ampliació de la línia 9. Aquestes grans inversions en el transport urbà de la ciutat de Barcelona (mantenint una xarxa de transport interurbà molt precària) no han fet augmentar significativament el nombre d’usuàries ni, per tant, la recaptació. Aquest atzucac econòmic que pateix el transport públic es pot comparar a la davallada d’usuàries que circulen per les també deficitàries autopistes de peatge. Veiem, en canvi, un tractament desigual per part de l’administració entre el transport públic i el transport privat. Per què s’abaixen els preus dels peatges fins a un 30% per incentivar l’ús de les autopistes mentre que per fer resoldre el deute del transport públic s’apugen les tarifes, mesura que, per cert, ja va comportar una davallada d’usuàries al 2010?

Demanem, per tant, que el transport públic no augmenti el preu per sobre de la pujada de l’IPC. A més, cal assenyalar la política de despatx (despatx, per cert, situat per sobre de la Diagonal) que ens ha dut a aquesta situació, en la qual polítics i tècnics han menystingut el transport públic, que és la quarta pota de l’Estat del Benestar, reduint-lo al simple objectiu de fer quadrar uns números. 

Transport públic i classe Transport públic i classe
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/113523

Comparteix: