< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2013
No em toquis els ovaris!

Les dones també sabem jugar!

El passat mes de maig, l'associació No em toquis els ovaris va encetar una campanya al nostre Districte per denunciar la discriminació de les dones en l'esport i per fomentar l'esport femení. Les JERC Nou Barris hem recolzat i col·laborat en aquesta campanya acollint un vídeo fòrum al Casal Republicà Francesc Layret, i participant activament de les altres activitats.

Les dones estem fartes de la degradació de la pràctica de l'esport femení, que manté l'status quo de dominació, on només els homes tenen dret a ser esportistes amb un prestigi reconegut i les dones només tenen dret a ser les eternes amateurs que fan gràcia, quan no se les convida directament a fer d'animadores.  

Gràcies a les reivindicacions del moviment feminista, les dones hem assolit una certa visibilitat dins la vida pública a la societat occidental, si bé una visibilitat no sempre ben assumida ni exempta de conflicte. L’esport, que constitueix un dels àmbits públics més importants de socialització, encara és un espai d’homes i per a homes. Les dones hi tenim un paper d’acompanyament i de reclam sexual. La premsa esportiva i les seccions d’esports ignoren sistemàticament la dona esportista: el 3’13% de l’espai esportiu és la misèria que es dedica a l’esport femení. I, encara més, el rol de gènere de les dones esportistes és constantment qüestionat (la seva feminitat), quan no és el cas en que les dones passen a ser tractades com a objectes sexuals.

A més, sistemàticament es menysprea l’esport femení fent ús de tota mena de tòpics i estereotips; no sols reproduint-los, sinó que també atacant als referents esportius femenins, fent-ne burla i rebaixant el seu prestigi. Tot plegat, això provoca, en primer lloc, que els esportistes de base i les noves generacions de jugadors i jugadores assumeixin com a bones aquestes opinions, estereotips i prejudicis i, en segon lloc, que les dones esportistes quedin orfes de referents femenins, fet que les situa com a anomalia i no com a normalitat. 

Per tot això, des de les JERC Nou Barris valorem molt positivament la realització d'aquesta campanya, tant pels coneixements que hem adquirit, com per la tasca de sensibilització duta a terme.
Cartell de la campanya


URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/176095

Comparteix: