< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

11.03
2015
Les JERC diem no als nous hotels de la Vila de Gràcia

La proliferació desigual d'hotels i pisos turístics a Barcelona ha deixat algunes zones sobresaturades dificultant mes i més la vida dels veïns i veïnes. Gracia és un d'aquests casos.

El dissabte 28 de Febrer, centenars de graciencs i gracienques vam sortir al carrer per a protestar contra l'obertura de nous hotels a la nostra Vila i les JERC ens vam sumar a aquest crit, recolzant totalment aquesta postura. Vivim en un barri on l'oci, el comerç i l'habitatge, entre tants altres recursos comuns, estan quedant progressivament fora l'abast de la ciutadania. Tot això ve motivat per una expansió indiscriminada del sector turístic, que lluny de repercutir positivament en les nostres vides no farà sino empitjorar aquesta situació. Més oferta turística vol dir lloguers més alts, més privatitzacions dels comuns (només cal veure l’expansio de terrasses cada cop més cares a les nostres places) sempre per al benefici d'una minoria, tot sovint grans companyies hoteleres.

És especialment flagrant el cas de l'hotel que el fons d’inversio KKH Property Investors ol obrir en l'antic edifici del Deutsche Bank, pel qual necessitarà reformar-lo i ampliar-lo. Si l'actual edifici ja és molt més alt del que les normatives municipals permetrien, la reforma prevista només es pot fer mitjançant un procés que consisteix en "transferir" el volum no edificat d'altres finques a la que es vol reformar. Per aquest motiu, aquesta empresa ha adquirit un solar fins ara propietat dels Lluïsos de Gràcia, i els jardins i el taller Masriera al carrer Bailèn. És prou clar que aquest procés en qualsevol cas ja seria il·legítim,  aplicat a un edifici que ja depassa de llarg l'alçada permesa, pren una dimensió absolutament perversa. Les remuntes previstes no només tenen un impacte visual considerable sino que treuen encara més llum de dia als veïns dels Carrer Riera de Sant Miquel. Aquest fet encara s’agreuja quan per fer-ho, han adquirit finques d’entitats socials o fundacions que, malgrat que puguin servir per a fins públics (han assegurat que el taller i els jardins Masriera es cediran gratuïtament al consistori), passen a mans d’entitats privades amb afany de lucre, amb l’efecte que els i les ciutadanes perdem encara més sobirania sobre els nostres espais, depenent de la més que qüestionable bona voluntat d’un fons d’inversió.

A més, en un lloc tant emblemàtic per la gent de Gràcia com la Plaça del Sol, que ja ha patit diverses reformes ni necessàries ni volgudes pels veïns, i que tampoc han servit per a solucionar els problemes de convivència derivats dels diferents usos que es donen a la plaça, el grup NH ha comprat una finca per a la creació d’un nou hotel. Un grup de veïns i veïnes l’han ocupat en protesta, instal·lant-hi un servei públic autogestionat com és una oficina d’habitatge.

Aquests atacs al que és comú, per al bé privat d'una minoria privilegiada, com a jovent republicà i socialista que som, ens resulten inacceptables, i són una prova més del poc respecte que la ciutadania corrent mereix als governs de Plaça Sant Jaume i Plaça de la Vila. Per tant, ens solidaritzem completament l'ocupació del futur hotel de plaça del Sol, així com amb tots els moviments socials que lluiten per defensar el bé comú dels i les gracienques, davant de les ofensives neoliberals.

Manifestació en contra de nous hotels a Gràcia Manifestació en contra de nous hotels a Gràcia
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/181575

Comparteix: