< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2017
Les JERC Gràcia reclamem el canvi de nom del carrer i l’Institut Secretari Coloma

Proposem un procés participatiu perquè els veïns puguin triar una nova nomenclatura així com també de l’escola

A Barcelona encara hi ha carrers que porten algun nom que va ser posat en l’època del franquisme, com és el cas del carrer Secretari Coloma situat al barri de Gràcia Nova i el Camp d’en Grassot. En la mateixa via hi ha un Institut que també conserva aquest nom. Des de les JERC Gràcia volem que els veïns puguin decidir, de manera democràtica i participativa, si volen canviar el nom del carrer i en cas afirmatiu que el puguin triar. També volem promoure un procés semblant per a l’Institut, que involucri als alumnes, professorat i membres del PAS.
 
Juan de Coloma, més conegut com a Secretari Coloma i originari d'Aragó, va ser secretari dels Reis Catòlics i principal impulsor de la inquisició al principat de Catalunya. Va ordenar tortures i dictar condemnes a la foguera per heretgia i bruixeria, i també va signar el Decret -en nom dels Reis Catòlics- per expulsar els jueus dels regnes de Castella i Aragó.
 
El nom va ser introduït el 1942 per la dictadura feixista del General Francisco Franco. Anteriorment aquest carrer havia tingut altres noms com ara carrer d’en Jordà, l’Excorxador o Pau Alsina, qui havia sigut el primer diputat de classe treballadora, escollit pel partit republicà democràtic l'any 1866.
 
Les JERC pensem que és indigne tenir al nostre barri espais dedicats a personatges tant sanguinaris i repressors, i que no fa cap bé a l'imaginari col·lectiu ni als valors de la nostra societat honorar-los amb el nom d'un carrer i d'un institut.

Canviem-li el nom! Canviem-li el nom!
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/187231

Comparteix: