< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.01
2015
Col·loqui sobre la renda bàsica a càrrec de Lluís Pérez

El passat divendres 23 de gener les JERC Centelles vam organitzar un col·loqui sobre la renda bàsica a càrrec de Lluís Pérez Lozano, professor i investigador en teoria política a la Universitat Pompeu Fabra i membre de la Xarxa de Renda Bàsica.

La situació que vivim com a país és socialment dramàtica, amb un atur juvenil superior al 50%, més de mig milió d’aturats de llarga durada a Catalunya i sent el territori amb més desnonaments de tot l’Estat. La renda bàsica universal és una proposta de paga que l’estat dona cada més a tots els ciutadans i ciutadanes pel fet de ser-ho. Es planteja com un instrument per garantir la vida digna de tothom i començar a canviar el sistema. 

Però es pot pagar la renda bàsica universal sense apujar els impostos a la classe treballadora? Es podria aplicar en una Catalunya independent? Com afectaria aquesta mesura al mercat de treball? 

Totes aquestes preguntes ens les va respondre Lluís Pérez. 

Pérez va exposar què és la renda bàsica: com i per què va sorgir la idea, com es podria aconseguir i algunes de les crítiques que pot rebre, les quals el ponent va rebatre. Així doncs, el concepte de renda bàsica va sorgir fa uns 30 anys aproximadament arran d’un sistema de l’estat del benestar que es preveu caduc i tot buscant una alternativa d’esquerres al sistema neoliberal. Les propostes que s’han anat desenvolupat arran de la idea són, en cas de tenir una hisenda pròpia, perfectament aplicables al nostre sistema actual.

Finalment, en acabar la xerrada, es va obrir un torn de debat i de preguntes en el qual Pérez va resoldre alguns dels dubtes dels assistents.

Foto de l'acte amb Lluís Pérez Foto de l'acte amb Lluís Pérez
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/180855

Comparteix:

ARTICLES RELACIONATS