Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.01
2015
Es JERC felicitam es aranesi pera nauèra lei d’Aran

Era Joenessa d’Esquerra Republicana volem exprimir era nòsta satisfaccion pera aprobacion dera nauèra lei de regim especiau d’Aran. Ei ua lei que dòte de major autogovèrn eth país occitan estacat administratiuaments en Catalonha dempús deth 1313.

Eth nau tèxte ei ua reafirmacion clara der autogovèrn d’Aran, mejançant eth Conselh Generau, deth quau n’agranís es competéncies. Eth redigit tanben reafirme Aran coma ua realitat nacionau occitana, dotada d'identitat culturau, istorica, geografica e lingüistica. Dera madeisha manèra, ne protegís eth caractèr pròpri e es sòns drets istorics, e tanben eth poder de decision per çò que tanh ara estructura institucionau e territoriau deth país, en tot mantier-ne es sies terçons. Tanben definís, de nau, eth drapèu, er escut, era hèsta nacionau e l’imne. Per çò que tanh ara lengua, n’establís er usatge preferent ena administracion.

Aguesta lei represente un punt de partida entà un nau Aran: la calerà referendar en termini de sies mesi —s'eth Tribunau Constitucionau lhèue era suspension dera lei catalana—, e tanben calerà revisar eth finançament en termini de tres ans. Tanben i a pendent era revision dera lei electorau pròpria basada ena division tradicionau dera Val: es terçons.

Com ja aprovèrem es JERC amassadi en Conselh Nacionau, dam eth nòste supòrt ath dret d’autodeterminacion d’Aran, dera madeisha manèra que reclamam eth de Catalonha. Tanben volem qu'aguesta lei tanben servisque entà auançar ena normalizacion der aranés en toti es espacis dera vida vidanta, atau coma entà arturar era tendéncia ara pèrta de parlants d’occitan en Aran.

Felicitam ath pòble aranés e ar occitan en generau per aguesta nauèra lei, que supòse un pas entà deuant e plan important per çò que tanh as drets e libertats dera Val d’Aran.


Català:

Les JERC felicitem els aranesos per la nova llei d’Aran

Les Joventuts d’Esquerra Republicana volem expressar la nostra satisfacció per l’aprovació de la nova llei de règim especial d’Aran. És una llei que dota de major autogovern el país occità lligat administrativament a Catalunya des del 1313.

El nou text és una aposta clara per l’autogovern d’Aran, mitjançant el Conselh Generau, del qual n’amplia les competències. El redactat també reafirma Aran com una realitat nacional occitana, dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística. De la mateixa manera, en protegeix el caràcter propi i els seus drets històrics, i també el poder de decisió pel que fa a l’estructura institucional i territorial del país, mantenint-ne els sis terçons. També defineix, de nou, la bandera, l’escut, la festa nacional i l’himne. Pel que fa a la llengua, n’estableix l’ús preferent a l’administració.

Aquesta llei representa un punt de partida per a un nou Aran: s’haurà de referendar en un termini de sis mesos —si el Tribunal Constitucional aixeca la suspensió de la llei catalana—, i també s’ha de revisar el finançament en un termini de tres anys. També hi ha pendent la revisió de la llei electoral pròpia basada en la divisió tradicional de la Vall: els terçons.

Com ja vam aprovar les JERC reunits en Consell Nacional, donem el nostre suport al dret d’autodeterminació d’Aran, de la mateixa manera que reclamem el de Catalunya. També volem que aquesta llei també serveixi per a avançar en la normalització de l’aranès en tots els espais de la vida quotidiana, i així com per a aturar la tendència a la pèrdua de parlants d’occità a Aran.

Felicitam ath pòble aranés e ar occitan en generau per aguesta nauèra lei, que supòse un pas entà deuant e plan important per çò que tanh as drets e libertats dera Val d’Aran.

Un pas important entà Aran Un pas important entà Aran
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/179902

Comparteix: