Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.01
2018
Alerta: el capitalisme et consumeix!

Per les festes nadalenques i les posteriors rebaixes, el consumisme desenfrenat evidencia que vivim en un sistema capitalista caduc i obsolet: genera desigualtats socials, es beneficia i promou el masclisme, depreda i destrueix el medi ambient, alhora que produeix una sobreexplotació animal, genera unes condicions laborals nefastes i menysprea les llengües minoritàries. En definitiva, vivim en un sistema que prioritza els diners per sobre de les persones i l’entorn perquè quatre persones es guanyin la vida a costa de la feina de les altres. Per això, les Joventuts d'Esquerra Republicana aprofitem aquestes dates per impulsar una campanya contra el consumisme, sota el lema «Alerta: el capitalisme et consumeix». Volem conscienciar sobre quina és l’arrel d’allò que consumim i animar a organitzar-se per acabar amb aquest sistema i, en conseqüència, evitar que ens acabi consumint.

En èpoques festives, els mitjans de comunicació i la publicitat juguen un rol essencial a l’hora d’enfortir el sistema, tot promovent l’excés de consum i el consum irresponsable, que és clarament patriarcal i insostenible. Observem com la publicitat divideix els regals per nens i nenes, perpetuant els rols de gènere des de ben petits. A això se li suma la publicitat sexista que cosifica el cos de la dona com a producte. Veiem de forma clara un ús excessiu de plàstics i papers, llums nadalenques enceses des del novembre, indústries a ple rendiment amb la conseqüent contaminació i una producció i consum de carn desorbitat.

Qui s’aprofita d’aquest consumisme desmesurat són les multinacionals i grans empreses, que exploten als seus treballadors (de qualsevol part del món) i que veuen maximitzats els seus beneficis. Mentre l’explotació laboral s’agreuja els beneficis dels propietaris pugen. Contractes precaris i temporals amb sous miserables per seguir reproduint l’engranatge del sistema mentre els beneficis són multimilionaris. Una contradicció en tota regla.

També cal fixar-se en l’etiquetatge dels productes que consumim als Països Catalans. La majoria de productes que consumim no està etiquetat en català, un fet que no és lògic ni normal. Això s’explica gràcies a la globalització i a l’objectiu polític d’erradicar la nostra llengua, ja que etiquetar en català no representa un cos afegit més enllà del cost que representa etiquetar en qualsevol altra llengua. 

Davant del sistema capitalista, que promou un model de consum clarament irresponsable, el jovent republicà cridem a organitzar-nos per combatre’l. Lluitem per un sistema que tingui en compte l’entorn, que deixi enrere l’individualisme i que posi les persones per sobre dels interessos de les multinacionals. Per un consum responsable, no ens deixem consumir!

#NoEtDeixisConsumir


Alerta: el capitalisme et consumeix! Alerta: el capitalisme et consumeix!
URL CURTA: http://www.jerc.cat/url/189720

Comparteix: